Titlurile SIF au pierdut in medie 1,55% si au dat aproape 72% din lichiditatea de marti a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), de 49,5 milioane lei (13,78 milioane euro), pe o piata bursiera care s-a mentinut pe ansamblu si pe care inversarea tendintei descendente se lasa inca asteptata, spun brokerii.
Lichiditatea de marti a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a fost de 49,5 milioane lei (13,78 milioane euro), in stagnare fata de sedinta precedenta, cand a fost de 50,45 milioane lei (13,93 milioane euro), si este cu 8,55% sub media consemnata de la inceputul anului, de 54,13 milioane lei.

"Evolutia pietei arata ca investitorii nu intra hotarati in piata asteptand formarea unui trend clar ascendent inainte de a-si incepe consolidarile de pozitii pe portofoliu", a declarat marti pentru NewsIn Mihai Frunza, analist al companiei de brokeraj Vanguard Bucuresti.

"Dupa sedinta de ieri, in care principalele titluril lichide (blue-chips) au evoluat pe o treapta ascendenta, preturile acestora s-au corectat usor astazi. Sectorul financiar a inregistrat scaderi, la fel ca si sectorul bancar. Lichiditatea a fost medie pe piata de la Bucuresti si mai ridicata decat de obicei pe bursa de la Sibiu. Este posibil ca evolutia principalilelor titluri sa se mentina in jurul actualelor valori", a adaugat Frunza.

Indicele compozit al bursei, BET-C, a fost singurul dintre indici care a inchis pe plus (cu doar 0,01% mai mult), la 6.190,02 puncte. Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate, a coborat cu 1,03%, la 8.760,66 puncte. Indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, s-a depreciat cu 1,15%, pana la 19.478,30 puncte.

Indicele celor cinci societati financiare, BET-FI, a inchis la nivelul 68.142,29 puncte, apropiat de minimul zilei, consemnand cea mai mare depreciere dintre indici (de 1,55%). Valoarea tranzactiilor cu actiunile celor cinci societati de investitii financiare (SIF) s-a ridicat la 35,51 milioane lei, cu circa 4 milioane lei mai mare decat luni, si a reprezentat 71,7% din rulajul total al pietei, titlurile SIF ocupand primele cinci locuri in topul valoric al tranzatiilor.

Patru dintre SIF-uri au inchis pe minim sau cu un pas sub minim, exceptie facand titlurile SIF Oltenia (SIF5) care au inchis in apropierea cotatiei de ieri, acestea fiind si cele mai stabile pe parcursul sedintei. Marti, SIF-urile au inregistrat preturi medii apropiate de cotatiile de inchidere de luni.

Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au avut primul rulaj din piata, de 9,35 milioane lei, si au inchis la 3,00 lei, in scadere cu 1,96%. Titlurile SIF Moldova (SIF2) au avut a doua lichiditate de la BVB, de circa 7,01 milioane lei, si s-au depreciat cu 1,31%, la 3,01 lei.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au scazut cu 0,26%, la 3,81 lei, avand a treia lichiditate, de 6,94 milioane lei. Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au pierdut 2,38%, la 2,05 lei, pe un rulaj de 6,52 milioane lei, iar titlurile actiunile SIF Muntenia (SIF4) s-au ieftinit cu 1,91%, la 2,05 lei, pe fondul unor schimburi de 5,69 milioane lei. Titlurile SIF Muntenia (SIF4) au facut si obiectul unei tranzactii speciale (DEAL) in valoare de 973.750 lei, perfectata la pretul de 2,05 lei, acelasi cu cel de inchidere din piata principala.

Actiunile Broker Cluj (BRK) au fost singurele titlurile lichide care crescut (cu 0,82%), la 2,47 lei, pe o lichiditate de 958.500 lei.

Titlurile Petrom Bucuresti (SNP) au fost suspendate azi de la tranzactionare, la fel ca si actiunile Transelectrica (TEL) si Oil Terminal (OIL), deoarece azi au fost programate adunarile generale ale actionarilor celor trei companii.

Actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au coborat cu 0,81%, la 0,0980 lei, pe fondul unor schimburi 755.700 lei.

Actiunile BRD SocGen (BRD) s-au depreciat cu 1,26%, la 23,50 lei, in urma unor tranzactii de 3,07 milioane lei, ocupand locul sase in clasamentul lichiditatii. Titlurile Banca Transilvania (TLV) au atras a saptea lichiditate din piata, de 2,54 milioane lei, si au scazut cu 2,42%, la 0,805 lei.

Pe piata instrumentelor derivate a BVB, nu s-au incheiat contracte la termen (futures).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri