Interconectarea celor trei entitati a fost blocata de emiterea acestui acord de principiu din partea CNVM. De acum incolo, interconectarea depinde de cat de repede se vor misca institutiile in cauza, acestea nemaiavand nevoie de o aprobare a CNVM.

"Urmeaza acum negocierea contractelor si semnarea lor cu Clearstream Banking si custodele global Citibank London Branch. Interconectarea Depozitarului Central cu Clearstream Banking ar putea fi operabila pana la sfarsitul acestui an sau cel mai tarziu in ianuarie 2008", au declarat, pentru NewsIn, reprezentanti ai Depozitarului Central.

Legatura dintre Depozitarul Central si custodele Citibank London Branch este prevazuta sa devina functionala in 2008, fara a fi anuntata o data limita.

Citeste si:

Interconectarea celor trei institutii va face posibila listarea oricarei companii straine la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Prima companie care si-a anuntat inca din luna mai intentia de a se lista la BVB este Erste Bank, actionarul majoritar al Bancii Comerciale Romane (BCR).

Clearstream Banking este divizia de compensare-decontare a lui Deutsche Boerse Group din Frankfurt si este liderul european pentru serviciile post-tranzactionare. Valoarea actiunilor depozitate in 2006 a crescut cu 11% fata de 2005, la 9.700 miliarde euro.

Pe 4 octombrie, Ovidiu Sergiu Pop, presedintele Depozitarului Central, declara pentru NewsIn ca Banca Mondiala si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) sustin conectarea Depozitarului Central la sistemul european de decontare Euroclear, care ar permite astfel tranzactionarea emisiunilor de obligatiuni.