Un pachet de 800.000 obligatiuni emise de Banca Europeana de Investitii (BEI) s-a transferat vineri la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) pentru suma de 83,3 milioane lei (23,67 milioane euro).

In sedinta de luni, 3 decembrie, s-au transferat alte 1,47 milioane obligatiuni ale BEI pentru 153,4 milioane lei (43,87 milioane euro).

Intr-o prima faza, BEI a lansat o emisiune de obligatiuni in valoare de 150 milioane lei, suma care ulterior a fost majorata la 300 milioane lei. Obligatiunile au rating maxim, AAA, un cupon anual de 7% si au fost oferite la un pret de emisiune de 100,25 lei.

Emisiunea de obligatiuni in lei a fost realizata de Banca Europeana de Investitii (BEI) la cererea guvernului roman, iar obligatiunile au fost listate la BVB in iunie 2007.

La listarea bondurilor, Philippe Maystadt, presedintele BEI, declara ca emisiunea adauga valoare monedei nationale si previne riscul valutar.

Bancile au subscris 64% din totalul emisiunii, 29% a fost subscris de societatile de asigurari, 5% de corporatii si aproape 1,5% de fonduri de investitii si societati de administrare a investitiilor.

In total sunt emise 3 milioane de obligatiuni BEI, cu simbolul EIB14, care vor ajunge la maturitate in 2014.

BEI are cel mai mare rating posibil acordat de cele trei agentii principale de evaluare - Moody's, Standard & Poor's si Fitch -si este unul dintre cei mai mari imprumutatori din pietele internationale de capital.

Obligatiunile sunt listate pe piata de capital din Romania, in conformitate cu legislatia romaneasca, fapt ce le va face accesibile investitorilor locali. Obligatiunile au o maturitate de 7 ani si o dobanda anuala fixa, de 7%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Depozitarul Central deconteaza primele tranzactii in euro