Piata americana de capital va inregistra o crestere in a doua parte a anului 2008, iar emisiunile sustinute de obligatiuni de catre companii indica faptul ca economia Statelor Unite are o baza solida, a declarat un manager de fonduri din cadrul Evergreen Investments, citat de Reuters.
In timp ce criza americana din piata imobiliara si din sectorul creditelor a tulburat pietele financiare la nivel mondial, indicele bursier Nasdaq a crescut cu peste 12% in acest an, indicele Dow a urcat cu 10% si indicele Standard & Poor's 500 a inregistrat o crestere de aproape 7%.

"Suntem la inceputul unei cresteri care se inregistreaza la sfarsit de an", a spus un manager de portofoliu de la Evergreen Investments din Boston, Margaret Patel, cu ocazia summitului Reuters Investment Outlook 2008, relateaza NewsIn.

"Cred ca pietele financiare si cele de capital vor avea o evolutie pozitiva la anul", a adaugat Patel.

Firma condusa de Patel, care estimeaza un "final foarte puternic" in 2008, gestioneaza active in valoare de aproximativ 1,4 miliarde dolari, compuse in mare parte din actiuni si obligatiuni cu randament mare.

"Pe masura ce trecem in anul urmator, vom ajunge la jumatatea ciclului de corectie din sectorul american al creditelor ipotecare cu grad mare de risc, ceea ce ne va pregati pentru o accelerare a cresterii economice", a mai spus Patel, citata de Reuters.

Turbulentele din sectorul ipotecar cu grad mare de risc si criza creditelor declansata de acestea au dus in 2007 la pierderi de miliarde de dolari pentru marile companii financiare.

Vanzarile de obligatiuni ale companiilor americane care dispun de rating investitional au depasit saptamana trecuta un record anual, ajungand la 944,5 miliarde dolari, fata de 936,6 miliarde dolari in intregul an 2006, potrivit statisticilor Thomson Financial.

Vanzarile arata ca aceste companii contracteaza imprumuturi pentru a investi in viitoare extinderi si achizitii, a mai spus Patel.

O crestere a vanzarilor de obligatiuni ale companiilor "arata ca economia are o baza foarte solida, pentru ca, fiind foarte preocupate de viitor, companiile nu vor face imprumuturi in numerar", a adaugat Patel.

Aproape un sfert dintre companiile care au vandut obligatiuni corporative noi in al patrulea trimestru au anuntat ca vor folosi o parte din castigurile obtinute pentru cheltuieli, a aratat luni agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service. Procentul se compara cu un nivel de doar 7% la inceputul anului, mai scrie Reuters, citat de NewsIn.

Vanzarea record de obligatiuni reflecta si natura neobisnuita a crizei creditelor, care i-a facut pe investitori sa asiste la un inghet al pietelor de obligatiuni pe termen scurt, in acelasi timp in care investitorii sunt dispusi sa isi extinda creditarea pe termen lung pentru companiile din America.
In ultimele doua saptamani, au fost inregistrate vanzari noi in valoare de 44 miliarde dolari, in contextul in care cererea se mentine puternica, potrivit JP Morgan.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri