Banca Merrill Lynch a depasit grupul Goldman Sachs pentru a deveni principalul bookrunner (aranjor mandatat – titlul ce desemneaza administratorul unei oferte publice initiale) din 2007 al pietei americane, intr-un clasament anual.
Goldman Sachs, care a ocupat locul intai in 2006, este al treilea bookrunner pentru anul 2007, in timp ce Merrill Lynch a depasit cu greutate grupul Morgan Stanley, ce a ocupat locul secund.

Clasamentul a fost efectuat de catre compania Dealogic, care a masurat dividendul obtinut de fiecare companie din acest tip de activitate, scrie NewsIn.

Merrill a ocupat prima pozitie datorita implicarii intr-un numar de 47 de oferte publice initiale, sau aproximativ 14% din piata IPO-urilor efectuate la bursele Nasdaq sau New York Stock Exchange, obtinand castiguri de 7,23 miliarde dolari, conform Dealogic.

Merrill Lynch si alte companii de top implicate in acest tip de activitate au avut un an bun, avand in vedere ca IPO-urile au fost foarte numeroase.

In total, pe piata americana au fost efectuate 234 de oferte publice initiale in 2007, reprezentand o crestere de 18% fata de anul precedent, anul 2007 fiind cel mai ocupat incepand cu anul 2000, conform firmei Renaissance Capital.

In 2006, Goldman a ocupat prima pozitie prin implicarea intr-un numar de 35 de afaceri, inclusiv cel mai mare IPO al anului de pe piata americana, efectuat de MasterCard, in valoare de 2,4 miliarde dolari.
Morgan Stanley a fost al doilea bookrunner din SUA, cu 49 de IPO-uri, in valoare de circa 7,22 miliarde dolari.

In 2007, Morgan Stanley a controlat o parte aproximativ egala cu Merrill Lynch din piata IPO-urilor din SUA si, impreuna cu Citigroup, au administrat cea mai mare oferta publica initiala a anului, listarea fondului de investitii Blackstone, IPO ce s-a ridicat la 4,1 miliarde dolari.

Goldman Sachs a fost al treilea bookrunner din SUA in 2007 prin implicarea in 36 de IPO-uri, cu o valoare totala de peste cinci miliarde dolari.

Dupa Goldman, pozitia urmatoare a fost ocupata de JP Morgan, urmat de Lehman Brothers, Credit Suisse, UBS, Citigroup, Deutsche Bank si Bank of America.

Acest clasament ofera informatii foarte utile privind bancile care au atras cele mai mari afaceri in 2007 si, implicit, cele mai mari profituri.

Pe langa tarifele percepute pentru fiecare afacere, posibilitatea subscrierii a pana la 15% din totalul actiunilor scoase la vanzare poate fi o oportunitate majora de castig pentru bookrunneri.

Visa Inc, ce planuieste o oferta publica initiala prin care spera sa stranga pana la zece miliarde dolari prin listarea la New York Stock Exchange in lunile ce urmeaza, a numit opt bookrunneri, si anume Morgan Stanley, Goldman Sachs, Bank of America, Citigroup, HSBC, Merrill Lynch, UBS and Wachovia.

Un alt grup interesat de un IPO este fondul de investitii Kohlberg Kravis Roberts & Co's, ce ar putea strange din aceasta oferta suma de 1,25 miliarde dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri