IPO-ul pentru listarea bursei de la Varsovia, in trimestrul doi

Polonia ar putea lansa privatizarea bursei de la Varsovia in al doilea trimestru din 2008, vanzand o participatie unor investitori institutionali si introducand direct pe piata o alta, a declarat luni pentru Reuters un ministrul adjunct de finante al Poloniei.

Noul guvern polonez de centru-dreapta a declarat ca va accelera privatizarea, care a fost amanata in perioada fostului guvern, pentru a spori veniturile bugetare si a limita influenta politica asupra firmelor controlate de stat.

Mai multe guverne din trecut au analizat planuri de privatizare in parte a bursei din Varsovia, insa operatorul bursei ramane in continuare detinut de stat in proportie de 99%, o mica participatie fiind controlata de mai multi investitori institutionali.

"Aproximativ 30% va fi vanduta unor investitori institutionali si intre 10 si 20 de procente vor fi scoase la vanzare pe bursa, probabil printr-o oferta publica", a declarat ministrul adjunct de finante, Michal Chyczewski, intr-un interviu.

La jumatatea lunii decembrie, acesta a declarat ca ministerul intentioneaza sa vanda o participatie de 48% din bursa, insa nu a oferit informatii suplimentare despre aceasta operatiune.

Chyczewski se asteapta ca sumele obtinute din privatizari in 2008 sa depaseasca nivelul de 4,6 miliarde zloti (1,3 miiliarde euro), sau de peste doua ori mai mult decat estimarile guvernului conservator.

Ministrul adjunct a adaugat ca bursa din Varsovia se afla in discutii avansate privind adoptarea noului sistem de trading al operatorului bursier nordic OMX, conform Reuters.

Sistemul actual folosit de bursa de la Varsovia, de tip electronic, a fost cumparat de la Euronext, ce face momentan parte din grupul NYSE Euronext si trebuie inlocuit sau adus la zi.

Insa ministrul polonez a avertizat ca decizia va trebui sa fie analizata cu atentie, din cauza ca ar putea inchide calea unui viitor parteneriat al bursei din Varsovia cu alt operator bursier.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri