Actiunile care au inregistrat cele mai mari scaderi au fost cele ale producatorilor de alimente si de bauturi, deoarece increderea investitorilor a fost afectata de ingrijorarea ca efectele crizei creditelor de pe pietele internationale, declansata de turbulentele din sectorul ipotecar american, sunt departe de a se fi terminat.

Astfel, cotatia actiunilor Unilever a coborat cu 4,6%, dupa ce banca de investitii Morgan Stanley a coborat calificativele producatorului de bunuri de larg consum. Caderea actiunilor Unilever a dus la ieftinirea actiunilor altor companii din sector.

Indicele european DJ Stoxx pentru produse alimentare si bauturi a avut o scadere de aproape 3,6%, cea mai mare din iunie 2003, in contextul in care actiunile Nestle au coborat cu 4,3%, cele ale Danone, cu 3,2%, iar cele ale companiei Pernod Ricard, cu 4,1%.

Citeste si:

Indicele paneuropean FTSEurofirst 300 a inchis sedinta de tranzactionare in scadere cu 0,5%, la un nivel de 1.429,83 de puncte, recastigand putin teren, dupa ce a cazut pana la un nivel de 1.420,90 puncte, minim atins de la inceputul lui decembrie 2006.

"Am avut o petrecere de sfarsit de an, iar acum suferim de o mahmureala pe masura", a comentat pentru Reuters un strateg pentru piete de capital de la banca germana BremerLandesbank, Susanne Lahmann.

"Temele principale sunt acelesi, doar ca asistam la o accentuare a temerilor jucatorilor de pe piete", a adaugat Susanne Lahmann.