Actiunile companiilor din sectorul energetic au avut cele mai mari pierderi, in ton cu scaderea pretului petrolului, ca urmare a ingrijorarii persistente privitoare la o recesiune a economiei americane. Astfel, actiunile companiei Royal Dutch Shell au coborat cu 4,8%, cele ale Total, cu 5,8%, iar actiunile firmei Repsol au pierdut 3,2%.

Indicele FTSEurofirst 300 al principalelor actiuni listate la bursele europene a inchis neoficial sedinta de tranzactionare in scadere cu 2,8%, pana la 1.267,80 puncte, dupa ce pierduse peste 4% in timpul sedintei de tranzactionare.

"Intrebarea arzatoare este daca banca centrala americana, Federal Reserve, a facut destul pentru a stavili impactul negativ al crizei creditelor ipotecare cu grad mare de risc, al problemelor de pe piata imobiliara si al riscului unei recesiuni", arata o nota a analistilor de la Bear Stearns, preluata de Reuters.

"Daca judecam dupa reactia de pana acum a pietelor financiare si a celor de capital, se pare ca este nevoie ca Fed sa faca mai mult pentru a umple prapastia", mai arata bancherii de la Bear Stearns.