Bursa de la Bucuresti s-a depreciat puternic in sedinta de ieri, pe fondul corelarii cu pietele europene si a deciziei agentiei Fitch, care a redus perspectiva ratingului Romaniei, ceea ce a accentuat si mai mult scaderea, in timp ce lichiditatea a urcat dupa trei zile de rulaje modeste.
Lichiditatea pietei principale a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a crescut astazi cu 70%, la 46,77 milioane lei (12,64 milioane euro), dupa trei sedinte la rand de rulaje modeste, in timp ce in sedinta precedenta schimburile au insumat doar 27,28 milioane lei (7,33 milioane euro).

"Bursa de la Bucuresti a mers la fel ca pietele europene, care au stat pe rosu toata ziua, dar spre finalul sedintei a venit stirea agentiei Fitch, care a modificat perspectiva ratingului Romaniei, ceea ce a accentuat scaderile pietei", a declarat Alin Brendea, analist la Prime Transaction, potrivit NewsIn.
Agentia de evaluare financiara Fitch a anuntat astazi ca a scazut perspectiva ratingului datoriilor pe termen lung in valuta si lei, de la `stabila` la `negativa`.

Principalele burse europene afisau scaderi importante la ora inchiderii Bursei de la Bucuresti. Astfel, indicele bursei londoneze -FTSE - cobora cu 1,58% la 5,745 puncte, cel al pietei de la Frankfurt - DAX - pierdea 1,52% pana la 6,770 puncte, in timp ce indicele Bursei de la Paris - CAC40 - scadea cu 1,53% pana la 4,798 puncte.

Consiliul de politica monetara al bancii centrale americane, Federal Open Market Committee, a coborat, in cursul zilei de ieri, dobanda de politica monetara cu jumatate de punct procentual pana la 3% pe an, pe fondul nervozitatii de pe pietele financiare, dar pietele nu au reactionat pozitiv dupa masura de relaxare monetara.

"Cu toate acestea nu e suficienta aceasta decize, intrucat piata a scazut din cauza unor rezultate negative raportate de companii, asa ca pentru o crestere sustinuta a pietelor de capital trebuie sa apara stiri pozitive atat din partea marilor companii, cat si din sectorul macroeconomic", a mai spus Alin Brendea.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) listate la Bursa de Valori Bucuresti, a pierdut joi 3,95% si a inchis la nivelul de 7.494,53 puncte, in timp ce indicele compozit al pietei, BET-C, s-a depreciat cu 3,87%, pana la 5.167,49 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati financiare (SIF), a cazut cel mai mult, cu 4,43%, si a inchis la 61.022,23 puncte, in timp ce indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a pierdut 3,97% pana la 16.568,10 puncte.

Transferurile cu actiunile Banca Transilvania (TLV) au atras din nou prima lichiditate din piata, de 8,90 milioane lei si s-au depreciat cu 4,67% pana la 0,7150 lei/actiune, iar titlurile BRD SocGen (BRD) au urmat in topul lichiditatii, cu schimburi de 5,22 milioane lei, gratie unei tranzactii speciale cu 52.000 de actiuni, in valoare de 1,04 milioane lei, iar cotatia de inchidere a scazut cu 4,02%, la 19,10 lei/actiune.

Actiunile SIF Moldova (SIF2) au atras a treia lichiditate din piata, de 4,80 milioane lei, si au cazut cu 4,91%, pana la pretul de 2,71 lei, in vreme ce titlurile Socep (SOCP) au inchis la pretul de referinta din sedinta precedenta, de 0,28 lei/actiune, pe fondul unui rulaj de 4,43 milioane lei, determinat de o tranzactie speciala (deal), in valoare de 2,3 milioane lei, cu 10,68 milioane actiuni, reprezentand 3,11% din capitalul social al Socep Constanta.

Schimburile cu titlurile SIF Muntenia (SIF4) au insumat 4,07 milioane lei, iar cotatia a coborat cu 4,74%, la 1,81 lei/actiune, in timp ce actiunile SIF Oltenia (SIF5) a atras a sasea lichiditate a sedintei, de 4,01 milioane lei, pe fondul unei deprecieri de 4,66%, la 3,48 lei.

Pretul actiunilor SIF Banat-Crisana (SIF1) a scazut cu 4,24%, la 2,71 lei, pe fondul unui rulaj de 3,35 milioane lei, al saptelea din piata, in timp ce titlurile Transgaz Medias (TGN) s-au depreciat cu 3,28%, la 265 lei, pe o lichiditate de 2,81 milioane lei.

Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au ocupat locul noua in clasamentul valoric al schimburilor cu actiuni, cu un rulaj de 1,44 milioane lei si s-au ieftinit cu 3,74%, la 1,80 lei, iar actiunile Biofarm (BIO) au inchis la 0,4820 lei, in scadere cu 3,60%, pe o lichiditate de 1,30 milioane lei.

Pe sectiunea obligatiunilor au fost transferate in sedinta de astazi 1300 de bond-uri ale Bancii Comerciale Romane (BCR09), in valoare de 122.681 lei (33.147 euro), iar cotatia obligatiunilor a scazut cu 2,11%, la 93 lei.

Pe piata instrumentelor derivate a BVB nu s-au incheiat contracte la termen (futures).
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a anuntat, joi, ca a aprobat regimul de tranzactionare al contractelor futures cu activ suport pe actiuni, ce urmeaza sa se tranzactioneze la BVB.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri