Depozitarul Central si-a inceput activitatea la data de 3 ianuarie 2007, ca unic prestator de servicii pentru societatile tranzactionate, in baza deciziilor de infiintare si functionare emise de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Ulterior in baza autorizatiilor prealabile de functionare emise de Banca Nationala a Romaniei (BNR), Depozitarul Central si-a extins activitatea prin compensarea-decontarea tranzactiilor cu valori mobiliare, prima zi de decontare fiind 10 aprilie 2007. Pana la aceasta data, operatiunile de compensare-decontare se realizau de catre Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

Anul trecut, numarul total al tranzactiilor decontate a fost de 2,22 milioane, cu o valoare de 19 miliarde lei, dintre care aproximativ 1,8 milioane tranzactii au fost inregistrate de catre Depozitarul Central, in perioada aprilie-decembrie 2007.

Un maxim al numarului tranzactiilor decontate l-a reprezentat luna iulie, perioada in care au fost inregistrate 267.731 tranzactii, la polul opus situandu-se luna ianuarie, cu un volum de 119.822 tranzactii decontate.

Citeste si:

Media lunara a valorii tranzactiilor decontate, pentru cele 12 luni, a fost de peste 1,5 miliarde lei, luna iulie reprezentand varful, din acest punct de vedere, cu o valoare totala de 2,2 miliarde lei.

In intrevalul ianuarie-decembrie 2007, Depozitarul Central a furnizat solicitantilor un numar total de 4.598 de structuri ale actionariatului emitentilor. Totodata, Depozitarul Central a realizat, pe tot parcursul anului trecut, un numar de 10.559 operatiuni de consolidare a registrelor societatilor emitente.

Depozitarul Central a inregistrat in 2007 un numar total de 310 modificari ale capitalului social al emitentilor (majorari de capital, diminuari de capital, fuziuni, divizari, splitare a valorii nominale a actiunilor).

Bursa de Valori Bucuresti si cele cinci societati de investitii financiare (SIF-uri) se numara printre actionarii Depozitarului Central.