Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat prospectul de oferta pentru listarea la Bursa a fondului inchis de investitii (private equity), STK Emergent, administrat de STK Financial Cluj.

Decizia CNVM inseamna transformarea societatii care administreaza fondul - STK Financial - dintr-o societate care atrage finantari in mod privat, intr-o societate care va atrage fonduri in mod public, potrivit NewsIn.

STK Emergent urmareste atragerea de capital pentru a-si spori investitiile care sa aduca o rentabilitate superioara pietei de capital in conditii comparabile de risc. Astfel, fondul iti propune sa directioneze 60% din resursele atrase in urma ofertei publice spre actiunile atractive din punct de vedere al fundamentelor economice, in timp ce restul de 40% din resurse vor fi alocate investitiilor imobiliare.

De la infiintare si pana la sfarsitul anului trecut, performata STK Emergent s-a ridicat la 82%, in vreme ce indicele BET a crescut in aceeasi perioada numai 31,5%, BET-FI s-a apreciat cu 69,5%, iar BET-C a urcat cu 47%.

Fondul inchis de investitii s-a constituit printr-o oferta privata derulata in perioada 20 martie - 20 aprilie 2006, la care au subscris 93 de investitori cu suma de 13,53 milioane lei. De la infiintare, capitalul fondului a crescut de aproape opt ori, pana la 106,73 milioane lei, valoare inregistrata in 10 ianuarie anul curent, dupa ce profitul a fost incorporat in capitalul fondului, fiind distribuit investitorilor sub forma unitatilor de fond.

Citeste si:

STK Emergent adiministra la sfarsitul anului trecut active de 121,6 milioane lei, in crestere de noua ori de la infiintare. Fondul de private equity detinea 66,7% din piata fondurilor inchise, 22% din piata fondurilor inchise si deschise de actiuni si 10,7% din totalul pietei fondurilor din Romania.

In portofoliul fondului se gasesc titluri ale celor cinci societati de investitii financiare (SIF-uri), cu o pondere de 37,9%, STK Properties - 17,1% din portofoliu - si Constructii Bihor, cu o pondere de 15,8%. Resursele fondului mai sunt plasate in depozite bancare, intr-o proportie de 8,1% si in alte active cu o pondere mai mica de 5%.

STK Properties este un vehicul de investitii imobiliare, infiintat in octombrie 2007 si detinut in proportie de 99,99% de STK Emergent.

In al doilea semestru din 2007, profitul STK Emergent a crescut de peste patru ori fata de prima jumatate a anului trecut, de la 3,54 milioane lei, la sfarsitul lunii iunie, pana la 14,88 milioane lei (4,06 milioane euro) la finalul lui 2007.