Rezultatele financiare bune ale BRD au intrerupt sirul celor sapte saptamani de scadere a Bursei de la Bucuresti, toti indicii apreciindu-se in saptamana 18-22 februarie, in timp ce lichiditatea crește cu 15%, pe fondul tranzacțiilor speciale și a schimburilor cu obligațiuni.
Valoarea zilnica medie a tranzactiilor cu actiuni incheiate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in intervalul 18 – 22 februarie a fost de 28,99 milioane lei (7,93 milioane euro), in crestere cu aproape 7% fata de rulajul mediu din saptamana 11 - 15 februarie, de 27,04 milioane lei (7,43 milioane euro).

Actiunile si obligatiunile tranzactionate in saptamana analizata au generat o lichiditate de 155,17 milioane lei (42,45 milioane euro), in crestere cu 15%, dupa ce in saptamana precedenta schimburile au insumat 135,22 milioane lei (37,15 milioane euro).

Capitalizarea pietei reglementate a BVB a crescut cu 3,4% in ultima saptamana, la 113,38 miliarde lei (20,87 miliarde euro), in vreme ce in 15 februarie capitalizarea pietei era de 109,63 miliarde lei (30,13 miliarde euro).

„Saptamana a debutat ezitant, cu scaderi pentru toti indicii bursieri si o lichiditate redusa, semne ce indicau mai degraba o tendinta de continuare a erodarii preturilor de tranzactionare, in lipsa unei sustineri din partea cumparatorilor. Dar, pe finalul saptamanii, lichiditatea s-a imbunatatit usor, semn ca investitorii au reintrat la cumparare”, se arata intr-o analiza a KTD Invest.

Volatilitatea a marcat sedinta de luni a Bursei de Valori Bucuresti, piata afisand o depreciere moderata, in contrast cu bursele externe, absenta marilor investitori subtiind puternic lichiditatea la 18 milioane lei (4,95 milioane euro).

"In acest moment, investitorii mari nu sunt prezenti pe piata, piata fiind dominata de investitorii mici, de aceea vedem si volatilitatea aceasta. Nu se vede un trend clar pentru ca nu au intrat investitorii straini", declara la inceputul saptamanii, Gabriel Necula, broker Prime Transaction.

Profitul bancii BRD SocGen a impulsionat Bursa de la Bucuresti, care a inchis sedinta de joi cu aprecieri considerabile de peste 3% pe toti indicii.

„Cea mai interesanta sedinta a saptamanii a fost cea de vineri. Am avut lichiditate in crestere, multe tranzactii Deal si mai important o evolutie stabila a pietei in ciuda scaderilor de pe pietele externe”, indica analiza KTD.

"Se pare ca banii reintra in piata, atat pe societatile de investitii, cat si pe titlurile bancare, BRD-ul generand volume foarte bune in ultimele zile. Au fost si tranzactii probabil negociate, desi s-au facut pe piata regular, cu tot felul de pachete de actiuni, semn ca exista un fond de investitii strain care a intrat la cumparare", a declarat vineri pentru NewsIn, Adrian Ceuca, director general adjunct al SSIF Broker Cluj.

Tranzactiile speciale au insumat vineri 8,98 milioane lei, reprezentand circa 16% din lichiditatea pietei, in vreme ce schimburile cu obligatiuni au insumat 4,63 milioane lei, aproximativ 8% din rulajul total al sedintei.

Toti cei patru indici ai Bursei de Valori Bucuresti s-au apreciat in saptamana 18-22 februarie, dupa sapte saptamani de declin.

„Rezultatele financiare bune raportate de BRD Groupe Societe Generale au reusit sa aduca un castig in ultima saptamana de peste doua procente pentru indicele principal al bursei, BET, fiind intrerupta astfel seria de sapte saptamani consecutive de scadere pentru indice”, mai precizeaza analiza KTD Invest.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) listate la Bursa de Valori Bucuresti, s-a apreciat cu 2,36% de la 7.136,17 puncte, in sedinta din 15 februarie, pana la 7.304,45 puncte, la sfarsitul sedintei de vineri, in timp ce de la inceputul anului BET a pierdut 25,66% din valoare.
Indicele compozit al pietei BET-C, care reflecta evolutia actiunilor listate la primele doua categorii ale Bursei, cu exceptia SIF-urilor, a urcat cel mai mult, cu 3,31% - de la 4.961,89 puncte pana la 5.126,20 puncte - si a pierdut in acest an cel mai putin dintre toti indicii, 23,09%.

Indicele BET-FI, care arata evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), s-a apreciat cel mai putin in ultima saptamana, cu 0,81%, de la 57.632,54 puncte pana la 58.099,52 puncte. Comparativ cu inceputul anului, BET-FI a pierdut 26,15%, cea mai puternica scadere dintre indicii Bursei.

Indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, care reflecta evolutia a zece dintre cele mai tranzactionate companii de la BVB (BRD SocGen, Banca Transilvania, Rompetrol Rafinare Constanta, Petrom, Impact, Banca Comerciala Carpatica, Antibiotice Iasi, Flamingo International, Transelectrica si Biofarm), a crescut 2,41% - de la 15.724,96 puncte, pana la 16.103,49 puncte - si a coborat cu 25,81% fata de sfarsitul anului trecut.

Valoarea totala a schimburilor cu actiunile societatilor financiare in intervalul analizat a fost de 61,80 milioane lei, reprezentand 40% din lichiditatea saptamanala a Bursei.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au ocupat primul loc in clasamentul valoric al schimburilor cu actiuni din perioada analizata, cu tranzactii de 18,27 milioane lei, reprezentand 12,63% din lichiditatea pietei. Cotatia SIF5 a coborat cu 1,21%, de la 3,30 lei, pana la 3,26 lei in sedinta de vineri.

Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au ocupat pozitia a doua in clasamentul lichiditatii generale, cu schimburi de 15,31 milioane lei (10,58% din rulajul total al bursei), pe fondul unei aprecieri de 1,52%, de la 2,64 lei pana la 2,68 lei/actiune.

Titlurile SIF Moldova (SIF2) au urmat cu un rulaj de 13,29 milioane lei (9,19% din lichiditatea saptamanala a BVB) si au inchis vineri la 2,67 lei/actiune, in scadere cu 0,37% fata de cotatia de la sfarsitul saptamani anterioare de tranzactionare, de 2,68 lei/actiune.

Actiunile SIF Muntenia (SIF4) au suferit cea mai puternica apreciere de pe sectorul societatilor de investitii, de 3,47%, de la 1,73 lei pana la cotatia de 1,79 lei, pe fondul unor schimburi de 9,14 milioane lei (6,32% din lichiditatea Bursei).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri