Activele nete ale societatilor de investitii insumau la sfarsitul lunii ianuarie 10,8 miliarde lei (2,9 miliarde euro), in scadere cu 6% fata de luna anterioara, pe fondul corectiilor puternice suferite de actiunile listate la Bursa din portofoliul SIF-urilor, potrivit unui comunicat al UNOPC.
SIF Transilvania (SIF3) conduce in topul valoric al activelor, afisand la sfarsitul lunii ianuarie un activ net total 2,65 miliarde lei, in scadere cu 4,12% fata de luna anterioara, iar SIF Oltenia (SIF5) urmeaza cu active de 2,58 miliarde lei si o depreciere de 6,39%, arata comunicatul Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).

Activele SIF Muntenia (SIF4) s-au cifrat la sfarsitul lunii trecute la 2,01 miliarde lei, dupa cea mai drastica scadere, de 7,33%.

SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Moldova (SIF2) se situeaza pe ultimele locuri dupa activele nete, cu 1,91 miliarde lei si o depreciere de 5,45%, respectiv 1,67 miliarde lei si o devalorizare de 6,76%.

Actiunile cotate la Bursa detineau la finalul anului trecut o pondere de 81,2% din totalul activelor SIF-urilor, si au scazut ca valoare cu 6,2% in ianuarie, de la 9,55 miliarde lei pana a 8,91 miliarde lei, pe fondul deprecierilor acute suferite de titlurile tranzactionate pe Bursa in prima luna a anului.

Dupa structura activelor, cele cinci societati de investitii si-au mentinut si in luna ianuarie investitiile financiare pe termen scurt, intr-o pondere de 80,4% din totalul activelor, comparativ cu proportia de 80,1% de la sfarsitul lui decembrie 2007.

Cu toate acestea, investitiile pe termen scurt au scazut in volum cu 6,6%, de la 9,5 miliarde lei in luna decembrie, la 8,9 miliarde lei, la sfarsitul lui ianuarie.

Investitiile SIF-urilor in organismele de plasament colectiv, facute in special in fonduri de actiuni sau diversificate, care la randul lor au fost si ele influentate de evolutia pietei bursiere din anul 2007, au sporit in ianuarie cu circa 85%, la 48,88 milioane lei, dupa ce titlurile de participare au devenit mai atragatoare, deoarece au putut fi cumparate la un pret mai mic.

Cat priveste plasamentele in certificatele de depozit, acestea reprezinta doar 0,15% din activele SIF-urilor - 17 milioane lei - datorita plasamentelor facute de SIF Banat-Crisana (SIF1), in valoare de 7,02 milioane lei si de SIF Transilvania (SIF3), cu 10 milioane lei.

Titlurile de stat continua sa nu atraga interesul societatilor de investitii, acestea neavand in portofoliu la sfarsitul lunii ianuarie astfel de instrumente financiare.

In ceea ce priveste volumul plasamentelor in depozitele bancare pe ansamblul SIF-urilor, acesta s-au cifrat la sfarsitul lunii trecute la 181,7 milioane lei, cu 32% mai mici decat cele inregistrate la finalul anului 2007.

Ponderea in active a obligatiunilor municipale si corporative a consemnat o usoara crestere in ianuarie. Astfel, obligatiunile municipale, care detineau in decembrie 2007 0,02% din totalul activelor SIF-urilor, au urcat pana la 0,03% din active in ianuarie, iar obligatiunile corporative de la 0,48%, la 0,51%.

Capitalizarea societatilor de investitii s-a redus luna trecuta cu 22,4%, la 8,34 miliarde lei (2,25 miliarde euro), fata de valoarea de piata consemnata de SIF-uri la sfarsitul lunii decembrie 2007.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri