Actiunile Citigroup s-au depreciat ieri pana la minimul ultimilor noua ani, dupa ce un investitor proeminent din Orientul Mijlociu a spus ca banca trebuie sa stranga mai mult capital, iar analistii au estimat ca grupul va avea deprecieri ale activelor de inca 15 miliarde dolari, scrie Reuters, citat de NewsIn.
Titlurile Citigroup, care intra in componenta indicelui Dow Jones, s-au depreciat cu 1,75 dolari, adica 7,5%, pana la 21,34 dolari/actiune, in prima parte a sedintei de tranzactionare. Actiunile Citigroup nu s-au mai tranzactionat sub un nivel de 22,47 dolari din noiembrie 1998. Pana la inchiderea sedintei de tranzactionare de luni, titlurile Citigroup inregistrasera o depreciere cu 53% in ultimul an.

Seful agentiei de de investitii Dubai International Capital din Golful Persic, Sameer al-Ansari, a spus, la o conferinta, ca Citigroup ar putea avea nevoie "de mult mai multi bani" de la investitori straini, in contextul deprecierii activelor cu miliarde de dolari, ca urmare a crizei creditelor declansate pe piata ipotecara americana cu grad mare de risc.

Cea mai mare banca americana, cu sediul la New York, si-a micsorat in ianuarie dividendul cu 41%, iar din noiembrie pana in prezent a strans un capital de 30 miliarde dolari de la investitori inclusiv din Abu Dhabi, Kuwait si printul saudit Alwaleed bin Talal.

"Va fi nevoie de mai mult de atat pentru a salva Citigroup", a spus al-Ansari. Dubai International Capital administreaza active de 13 miliarde dolari si are investitii la banca britanica HSBC Holdings Plc si la ICICI Bank Ltd din India.

Un analist de la banca de investitii Merrill Lynch, Guy Moszkowzki, estima cu alta ocazie ca Citigroup va avea pierderi de 1,66 dolari/actiune in primul trimestru, ca urmare a unor noi deprecieri de active, de 15 miliarde dolari, pe fondul problemelor de pe piata ipotecara.

Intre timp, postul de televiziune CNBC a comentat ca banca ar putea fi obligata sa renunte la pana la 10% din forta sa de munca, alcatuita din 375.000 de angajati, dupa ce in ianuarie concediase 4.200 de angajati.

Un fond suveran de investitii detinut de al cincilea exportator de petrol din lume, Abu Dhabi Investment Authority, a cumparat in decembrie 2007 un pachet de 4,9% din actiunile Citigroup. In ianuarie, Kuwait Investment Authority a declarat ca va investi 3 miliarde dolari in Citigroup.

Alwaleed, cel mai mare actionar individual al Citigroup, anterior celui din Abu Dhabi, si-a majorat la randul sau participatia de la Citigroup, asemeni fostului director general al bancii, Sanford "Sandy" Weill.

Citigroup a avut pierderi record de 9,83 miliarde dolari in trimestrul al patrulea, mai ales din cauza deprecierii activelor in contextul crizei creditelor de pe pietele ipotecare americane cu grad mare de risc.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri