Bursa de Valori Bucuresti (BVB) rezista absentei investitorilor straini ca urmare a prezentei in piata a cumparatorilor autohtoni, care au ridicat in sedinta de luni trei dintre cei patru indici, pe o lichiditate modesta, in contextul unei evolutii nehotarate a marilor piete, spun brokerii.
Lichiditatea pietei principale a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a scazut luni cu o treime la 18,91 milioane lei (5,09 milioane euro), dupa ce in sedinta precedenta schimburile insumasera 28,75 milioane lei (7,69 milioane euro).

"Pe piata noastra se observa in acest moment o oarecare rezistenta la scaderi, dupa toate deprecierile de care am avut parte. Totusi se cumpara, dar nu pe o lichiditate foarte mare, semn ca strainii deocamdata au probleme in curtea lor si nu isi arunca ochii inspre aceste piete mai mici, emergente", a declarat, citat de NewsIn, Gabriel Necula, broker Prime Transaction.

Principalele burse europene fluctuau usor in jurul nivelurilor de referinta la ora inchiderii Bursei de la Bucuresti. Astfel, indicele bursei londoneze - FTSE - castiga doar 0,03% la 5.701,40 puncte, cel al pietei de la Frankfurt - DAX - cobora cu 0,04% pana la 6.511,31 puncte, in timp ce indicele Bursei de la Paris - CAC40 - se deprecia cu 0,04%, pana la 4.617,05 puncte.

"Odata cu redresarea lucrurilor pe pietele externe, cu siguranta investitorii straini se vor indrepta si spre pietele emergente, mai ales ca Romania este pe locul trei din Europa Centrala si de Est din punct de vedere al atractivitatii mediului de afaceri", mai precizeaza Gabriel Necula.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) listate la Bursa de Valori Bucuresti, s-a apreciat cu 0,75% si a inchis la nivelul de 7.341,33 puncte, in timp ce indicele compozit al pietei, BET-C, a castigat 0,70%, pana la 5.172,13 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati financiare (SIF) a fost singurul care s-a depreciat, cu 0,11%, pana la 59.359,31 puncte, in vreme ce indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a crescut cu 0,65% - pana la 16.193,16 puncte.

"In acelasi timp suntem in perioada adunarilor generale, a propunerilor de dividend si a rezultatelor financiare auditate, astfel ca este posibil sa se creeze o usoara agitatie in special din partea investitorilor locali. De asemenea, este posibil sa asistam la o piata slaba inca o perioada de timp, dominata de o evolutie intr-un range (tunel) pentru ca nu vedem in piata nici forte pentru scadere, dar nici forte pentru crestere", a mai spus brokerul Prime Transaction.

Transferurile cu actiunile Petrom (SNP) au atras prima lichiditate din piata, de 2,53 milioane lei, iar titlurile companiei s-au scumpit cu 1,78%, la 0,40 lei. Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au urmat cu un rulaj de 2,51 milioane lei si o apreciere de1,56%, pana la 3,26 lei.

Actiunile SIF Muntenia (SIF4) au generat schimburi de 2,36 milioane lei si au stagnat la pretul de 1,80 lei, in timp ce titlurile Erste Bank (EBS), tranzactionate la categoria Internationale a BVB, au atras a patra lichiditate a sedintei, de 2,25 milioane lei, si s-au depreciat cu 0,07%, la 135,90 lei.

Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au atras a cincea lichiditate a sedintei, de 2,19 milioane lei, si s-au ieftinit cu 0,71%, pana la 2,78 lei, in timp ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au inchis la pretul de 2,67 lei, in scadere cu 0,37%, pe un rulaj de 1,72 milioane lei.

Schimburile cu titlurile Bancii Transilvania (TLV) au insumat 1,04 milioane lei, iar cotatia a stagnat la 0,75 lei/actiune, in timp ce actiunile SIF Transilvania (SIF3) au atras a opta lichiditate a sedintei, de 1,03 milioane lei, si au pierdut 1,16%, la 1,70 lei.

Pretul actiunilor BRD SocGen (BRD) a crescut cu 0,50%, la 20 lei, pe fondul unui rulaj de 835.127 lei, in timp ce titlurile Impact Developer & Contractor (IMP) s-au depreciat puternic - cu 4,07% - la pretul de 0,2590 lei, cu schimburi de 513.510 lei.

Pe piata BVB a instrumentelor derivate nu s-au incheiat contracte la termen (futures). De asemenea, nu au fost efectuate nici tranzactii cu obligatiuni.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri