Sedintele in care valoarea totala de tranzactionare a segmentului Rasdaq o depaseste pe cea a pietei reglementate sunt foarte rare. De la inceputul anului, chiar si in zilele in care nici lichiditatea BVB nu depasea 7-8 milioane de euro, investitorii nu isi mai indreptau atentia apropate deloc spre ceste segment.

In cea mai mare parte a sedintei de ieri, lichiditatea segmentului Rasdaq a fost putin mai mare decat cea a cotei principale, exceptie facand finalul, cand BVB a avut mai mult cu 1 milion de euro.

Valorile mari ale lichiditatii au fost date de o serie de tranzactii cu 25 de mii de titluri ale emitentului Turism Bucuresti. Acestea au insumat peste 35% din totalul lichiditatii. Asadar, nu a fost vorba de o tendinta generalizata a emitentilor listati pe Rasdaq, ci de o singura companie. Piata reglementata a avut ieri o lichiditate de 15 milioane de lei.

“Lichiditatea de ieri a pietei Rasdaq a fost ajutata de un singur symbol: BUTU(Bucuresti Turism SA). Pe acest emitent s-au tranzactionat peste 25 de mii de titluri, cu o valoare totala de 4,3 milioane de lei. Acesta reprezinta aproximativ 37 de procente din lichiditatea totala a segmentului Rasdaq. Practic, aceasta crestere spectaculoasa nu a existat, ci doar a fost amplificata de un singur emitent. Daca dam la o parte tranzactia aceasta, lichiditatea totala s-ar incadra in valorile cu care ne-am obisnuit in ultima perioada”, a declarat, pentru Wall-Street, Adrian Barbulescu, analist la Prime Transaction.

Toti indici bursei s-au depreciat in sedinta de ieri cu aproximativ jumatate de procent fiecare. Cel mai mult a pierdut BET-FI, 0,52%, urmat de BET cu o scadere de 0,51 de procente si BET-C, cu minus 0,42%.

Bursa de la Bucuresti este intr-o stare de asteptare

Lichiditatea totala continua sa fie foarte mica, semn ca investitorii romani asteapta si cei straini lipsesc. Cei mai importanti indici internationali se afla in zona minimelor din ianuarie, iar vestile care vin de afara nu sunt deloc optimiste. “Lichiditatea scazuta continua si in sedinta de astazi, nivelul schimburilor fiind de doar 7,13 mil euro. Totusi lichiditatea sedintei de astazi a fost salvata de tranzactiile realizate pe piata Rasdaq, schimburile realizate pe acest segment al pietei reprezentand peste 40% din volumul total al tranzactiilor realizate in sedinta curenta. Lipsa de activitate a investitorilor poate fi explicata prin faptul ca cei mai importanti indici externi se afla in zona minimelor atinse la sfarsitul lunii ianuarie iar stirile macroeconomice si rezultatatele financiare ale companiilor au fost in ultimele sedinte destul de contrare”, ne-a declarat Nicu Grigoras Broker la Intercapital Invest

Mihai Chisu crede ca investitorii straini trebuie atrasi la BVB cu IPO-uri puternice si serioase, ale unor companii de stat care sa fie de interes. “Se observa o tendinta de asteptare in piata, lichiditatea scazuta apare din cazua lipsei investitorilor straini care momentan ingnora BVB din anumite motive dar si din cazua incapacitatii romanilor de a genera niste trenduri. Toti asteapta de la straini si lichiditatea va ramane mica atat vreme cat acestia vor continua sa fie in aceasta stare de asteptare. E nevoie ca piata sad ea semnale bune si atractive, de exemplu, oferte publice bune. Bursa va fi salvata de IPO-uri valoroase, companii puternice stat, care sa reprezinte puncte de atractie foarte puternice si pentru straini. Numai atunci se vor putea crea rulaje de bani in sens pozitiv”, a declarat, pentru Wall-Street , Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

Miscarile pietelor internationale vor decide si evolutia BVB

Desi vestile macroeconomice interne au fost destul de pozitive in ultima perioada, evolutia BVB continua sa fie strans corelata de cea externa. “Indicii BVB continua colelarea cu pietele bursiere importante in ciuda indicatorilor macroeconomici destul de pozitivi publicati in ultimele zile. Acest fenomen probabil va continua si pe viitor, o crestere a volumelor de tranzactionare si crearea unui trend pe termen scurt fiind conditionate de o reducere a volatilitatilor din pietele externe”, ne-a mai explicat Nicu Grigoras .

Cand bursele externe vor confirma fie o intoarcere de trend, fie coborarea spre noi minime, acea tendinta va fi resimtita si la BVB. Pana atunci, starea ce defineste cel mai bine situatia actuala a pietei de capital este de incertitudine si asteptare. “De 6 luni, piata de capital romaneasca urmareste atent ce se intampla pe bursele internationale, asteptand o decizie in privinta directiei generale ce va urma. Se poate dezvolta o miscare generala de intoarecere a tendintei spre valori pozitive sau se pot intoarce spre noi minime, deocamdata nu este confirmata nicio directive. Lichiditatea este atat de scazuta deoarece investitorii locali nu au o idée clara de ansamblu asupra bursei si tendintei acesteia, iar cei nerezidenti sunt absenti. Se asteapta o confirmare de afara, lucrurile fiind in continuare incerte” crede Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri