Criza financiara cu care se confrunta pietele americane provocata de prabusirea actiunilor uneia dintre cele mai importante banci de investitii americane, Bear Stearns, are efecte si in Romania: leul a pierdut teren in fata monedei europene, iar Bursa a raportat scaderi de peste 3%.
Analistii spun ca aceste pierderi sunt prea ample pentru piata romaneasca si ca, in scurt timp, ar trebui sa asistam la o decorelare de bursele importante.

Semnalele de adancire a crizei din Statele Unite ale Americii, reducerea de urgenta a ratei de refinantare, cu 0,25 puncte, de catre Fed sau caderea dolarului la un nou minim isoric fata de monedele europene sunt vesti ce au amplificat starea de panica a investitorilor de la bursa. Scaderile din sedinta de ieri au fost destul de ample, mai ales intraday, cand indici afisau pierderi de peste 4 procente.

“Faptul ca piata tot scade, alaturi de contextual international care se preicipita, in sensul ca vestile nu sunt tocmai imbucuratoare, duce la o reactive generala de vanzare. Din frica si din precautie, foarte multi vand si, din aceleasi motive, foarte putini cumpara”, a declarat, pentru Wall-Street, Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

Daca prima parte a sedintei a fost afectata de vestile de afara si s-au inregistrat pierderi ample, pana la final acestea s-au mai diminuat. Brokerii spun ca, in ciuda panicii pe vanzare afisata initial, spre finalul zilei s-au vazut ordine importante de cumprare in special pe SIF-uri.

“A fost o sedinta cu o influenta foarte puternica din partea pietelor importante. Am observant pe parcursul zilei ordine importante de cumprare, in special pentru societatile de investitii financiare. Cred ca au rezistat foarte bine, si-au revenit spre final. De exemplu, SIF3 avea la un moment dat minus 5 procente si a inchis cu -1,83. Acest lucru indica faptul ca sunt si investitori care considera aceste preturi foarte attractive”, ne-a declarat Adrian Ceuca, SSIF Broker Cluj.

Indicele general al pietei a pierdut ieri 3,26%, urmat de BET-C, cu -3,17% si indicele SIF-urilor, BET-FI, cu pierdei de 2,19 procente. Lichiditatea totala a pietei a fost de aproape 50 milioane de lei, din care piata reglementata a avut 42 de milioane de lei.

BVB trebuie sa se decoreleze de bursele externe

Specialistii pietei de capital chestionati de Wall-Street sustin ca scaderile suferite de BVB sunt foarte ample si total nejustificate, iar piata de capital romaneasca ar trebui sa se decoreleze cat mai repede.

“Noi ne-am corelat mai mult decat era cazul si scaderile sunt foarte ample. Va trebui sa ne detasam de America si cred ca acest lucru se va intampla cand scaderile vor fi atat de mari incat foarte multi vor considera interesant sa cumpere”, crede brokerul de la IFB FInwest.

“Cred ca am putea asista la o decorelare. Scaderile suferite de BVB au fost mult mai ample decat ale burselor externe si fara prea multe reveniri. au fost pierderi foarte mari, mai ales in conditiile fundamentale inca bune ale emitentilor si anormale pentru piata noastra. De aceea ar fi normal sa asistam la o decorelare de pietele internationale”, ne-a mai explicat Ceuca.

In ciuda deprecierilor, datele fundamentale ale emitentilor arata inca bine. Acest lucru, plus perspectivele optimiste ale companiilor de la bursa ar trebui sa insufle increderea investitorilor si sa ii indemne sa cumpere. “Faptul ca emitentii au dat rezultate bune si au in continuare perspective optimiste ar trebui sa intareasca increderea investitorilor . Pe langa cotatii, care sunt foarte mici, acestia trebuie sa ia in clalcul si perspectivele pe termne mediu si lung ale unei companii si sa nu mai fie influentati de panica”, a incheiat Adrian Ceuca.

Leul a ajuns ieri la 3,76 lei/euro

Agravarea situatiei din SUA s-a resimtit si aspura monedelor tarilor emergente, implicit asupra leului romanesc. Moneda nationala s-a depreciat ieri cu peste 5 bani (1,37%), pana la 3,7608 lei/euro, potrivit cursului de referinta afisat de banca central. "Leul a pierdut teren in fata monedei europene fortat de deprecierea dolarului pe pietele internationale fata de mai multe monede", a spus dealerul Bancii Comerciale Carpatica, Florin Tucneanu, citat de NewsIn.

Dolarul s-a prabusit ieri dimineata pana la nivelul istoric de 1,5905 dolari/euro, in timpul tranzactiilor de pe piata asiatica, dupa ce banca centrala americana - Federal Reserve - a suprins piata cu o micsorare a ratei dobanzii de refinantare de la 3,50% la 3,25% pe an, din cauza deteriorarii grave a economiei americane. Fed a hotarat sa creeze si o noua facilitate de credit pentru a ajuta marile banci americane sa isi garanteze imprumuturile. In aceste conditii, analistii se asteapta ca Fed sa reduca dobanda de politica monetara cu 1 punct procentual in sedinta de astazi.

Vestile din economia Americana sunt pesimiste

Saptamana a debutat cu vesti proaste din economia Americana, care au afectat implicit pietele emergente. mBanca central Americana a redus ieri tara dobanzii de refinantare de la 3,50% pana la 3,25%, din cauza deteriorarii economiei americane, explicand intr-un comunicat ca “vrea sa injecteze lichiditate in piata pentru a contribui la buna functionare a acesteia".

Fed nu a mai asteptat inca doua zile pentru ca a intervenit anuntul preluarii grupului Bear Stearns, amenintat de faliment, de catre JP Morgan, la un pret derizoriu. JPMorgan Chase & Co a anuntat ca va cumpara rivalul Bear Stearns pentru o suma de doar doi dolari pe actiune, pretul bancii americane de investitii, aflata in centrul crizei creditelor, ridicandu-se astfel la numai 236 milioane dolari.

Pesimismul a fost alimentat si de fostul presedinte al Federal Reserve, Alan Greenspan, care a declarat ieri pentru Financial Times ca actuala criza ar putea fi "cea mai grava" dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Acesta a mai spus ca "aceasta criza va face numeroase victime. Sistemul actual de evaluare a riscurilor va fi in special afectat", a mai spus Greenspan.

Bursele internationale au suferit scaderi ample

Deprecierile considerabile cu care au incheiat bursele americane saptamana trecuta au continuat si ieri. Indicele Dow Jones a afisat o crestere de 0,24%, in timp ce indicele S&P500 s-a depreciat cu aproape 1 procent.

Bursele europene si asiatice au fost afectate ieri de caderi considerabile. Astfel, indicele bursei din Londra, FTSE 100 a pierdut peste 2 procente ieri, in timp ce DAX a pierdut 3,22%. Bursele asiatice au avut pierderi mult mai ample. Indicele Hang Seng al bursei din Hong Kond a coborat mai mult de 5 procente in sedinta de ieri. In acelasi timp, indicele Nikkei al bursei din Tokio a pierdut 3,71%, ajungand sub pragul psihologic de 12 000 de puncte pentru prima data in ultimii doi ani si jumatate.

Cititi si articolele:

JP Morgan va cumpara Bear Stearns, lovit de criza creditelor

Greenspan: Criza actuala este cea mai grava de la Cel de-al Doilea Razboi Mondial incoace

Lectia Bear Stearns, un articol semnat de Cristian Manole, analist de fuziuni si achizitii in cadrul casei de investitii Capital Partners.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri