Bursa de la Chicago, CME, a cumparat luni piata new-yorkeza a petrolului si a materiilor prime, Nymex, si si-a consolidat primul loc in piata produselor derivate la nivel mondial, relateaza NewsIn, citand AFP.

"Aceasta fuziune va permite diversificarea surselor de venit ale CME, incluzand produsele in randul activelor principale", a anuntat grupul.

"Operatiunea reprezina o afacere buna pentru ambele grupuri", a declarat un analist din cadrul Alaron Trading, Phil Flynn. "Exista multe sinergii: CME aduce o tehnologie forbidabila si Nymex contractele petroliere. Noua companie va deveni liderul mondial din punct de vedere al inovatiei si va ramane pe primul loc in piata contractelor energetice la termen", a adaugat acesta.

CME esrtimeaza ca sinergia costurilor va atinge 60 milioane dolari. Ansamblul va reprezenta aproximativ 95% din volumul zilnic al contractelor la termen (futures) si al optiunilor din Statele Unite. Acesta va acoperi o serie de materii prime, titei, cereale furajere, dar si certificate de Trezorerie, actiuni si schimburi valutare.

Operatiunea evalueaza Nymex la aproximativ 9,4 miliarde dolari, mai putin decat suma anuntata initial la sfarsitul lunii ianuarie, de 11,3 miliarde dolari, la inceputul negocierilor exclusive dintre cele doua grupuri.

Tranzactia se bazeaza in mare parte pe actiuni, insa cotatia actiunilor CME a scazut cu 22.7% dupa aceasta data si titlurile Nymex, afectate de scumpirea barilului de petrol, s-au depreciat cu 17%.

Acordul prevede ca actionarii Nymex sa primeasca 36 dolari in numerar si 0,1323 actiuni CME pentru fiecare actiune Nymex. Daca a fost validata de directorii celor doua grupuri, aceasta trebuie sa fie aprobata de actionari si de autoritati, care s-ar putea ingrijora de diminuarea concurentei.

Fara sa vizeze explicit CME, divizia atitrust din cadrul Ministerului Justitiei din Statele Unite a recomandat, dupa februari, Trezoreriei, sa propuna "o examinare aprofundata a regulamentului de livrare a contractelor la termen si a alternativelor acestora", estimand ca o schimbare "ar sustine concurenta intre operatori".

CME si Nymex spera sa incheie fuziunea in al patrulea trimestru din 2008, daca toate etapele se desfasoara potrivit planului, au anuntat cele doua companii.

Potrivit lui Phil Flynn, noul ansamblu va permite investitorilor reducerea costurilor. Achizitia Nymex de catre CME marcheaza o noua etapa in concentrarea piuetelor bursiere mondiale, dupa o serie de reconcilieri, precum cea care a dus la formarea grupului NYSE-Euronext.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »Citeste si
Lista celor mai aglomerate 20 de aeroporturi din intreaga lume