Asociatia Brokerilor, in calitate de asociatie profesionala si patronala cu atributii in domeniul pietei de capital, a solicitat MEF emiterea unei decizii care sa permita aplicarea unitara a modului de impozitare a castigurilor obtinute pe piata de capital in anul fiscal 2006.

"Unele institutii ale Administratiei Finantelor Publice din tara aplica intr-un mod arbitrar prevederile Ordinului MFP nr. 2199/2007 emitand, la sfarsitul anului 2007 si chiar in 2008, somatii de plata prin aplicarea unei cote de 16% asupra castigului brut obtinut in 2006 din tranzactionarea titlurilor de valoare detinute in portofoliu mai putin de 365 de zile", informeaza comunicatul AB.

Asociatia considera ca "numai o interpretare abuziva poate crea un asemenea precedent in materia impozitarii veniturilor, o creditare mascata a statului de catre unii investitori, atata vreme cat prevederile legale aplicabile stabilesc obligatia de plata pentru castigul net anual".

Ordinul mentionat anterior a fost emis in vederea utilizarii unor formulare unice si prevede adoptarea formularului 226 si a instructiunilor de completare a acestuia. Prevederile unui ordin nu pot aduce modificari cadrului legal, ele trebuie corelate cu cele ale Codului Fiscal si cu momentul determinarii castigului, se mai precizeaza in comunicat.

Citeste si:

Asociatia Brokerilor a solicitat clarificarea acestei situatii prin emiterea unui act administrativ care sa stabileasca fara echivoc modul de aplicare a Ordinului 2199/2007 in sensul evitarii unor solutii neunitare la nivelul Administratiilor Finantelor Publice din teritoriu.

Necesitatea emiterii unui astfel de document a reiesit inca de la inceputul anului precedent in urma discutiilor pe care Asociatia Brokerilor si Bursa de Valori Bucuresti le-au purtat cu reprezentantii Ministerului, discutii in urma carora am fost asigurati de aplicarea corecta a dispozitiilor legii in privinta impozitarii, a mai informat institutia.

Asociatia Brokerilor considera ca incurajarea mediului investitional trebuie sa fie o prioritate pentru toate institutiile publice, iar gestionarea de o asemenea maniera a impozitarii in acest domeniu, care nu poate decat descuraja investitorii avand consecinte grave asupra increderii in piata de capital din Romania, a fost cauzata de o interpretare gresita a ordinului mentionat de catre unii reprezentanti ai institutiilor subordonate MEF din teritoriu.