Asociatia Brokerilor este ingrijorata declaratii publice realizate de catre "oameni de afaceri cu vizibilitate", deoarece acestea ar putea influenta deciziile investitorilor la bursa, si vrea interventia arbitrului pietei de capital sau a altor institutii ale statului.
Luarea de pozitie a Asociatia Brokerilor vine dupa ce omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat miercuri, ca "bursa romaneasca se afla la inceputul caderii" si "va mai cadea in urmatoarele luni, corelat cu criza financiara globala".

Patriciu, care detine si functia de presedinte al The Rompetrol Group, ce controleaza trei companii listate pe piata romaneasca de capital, a comentat ca valoarea pietei romanesti de capital este de doua ori mai mare decat "nivelul real".

"In aceste conditii, consideram ca ar fi binevenita interventia Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), a altor institutii abilitate ale statului, care sa clarifice in ce masura asemenea declaratii dau - sau ar putea sa dea - semnale false sau ar putea induce in eroare investitorii de pe piata de capital, pentru a putea fi evitate in viitor", se mentioneaza in comunicatul Asociatiei Brokerilor.

CNVM a reactionat deja la scandalul declansat de declaratiile lui Patriciu precizand ca afirmatiile lui Patriciu "sunt simple opinii personale, fara a face trimitere la un anumit instrument financiar sau valoare mobiliara".

In sedinta de joi, care a urmat declaratiilor lui Patriciu, Bursa de Valori Bucuresti a inregistrat o prabusire a cotatiilor, indicele BET pierzand peste 7%, cea mai mare scadere intr-o singura zi din ultimii trei ani. Pe o scadere generalizata a cotatiilor, actiunile Rompetrol Rafinare (Rafinaria Petromidia), principalul activ al The Rompetrol Group, au fost singurele care au inchis sedinta de joi pe verde, cu o crestere de 1,69%, la 0,078 lei.

Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR) ceruse joi CNVM sa inceapa o investigatie in legatura cu declaratile lui Dinu Patriciu si a sustinut ca semnalele negative legate de scaderea bursei si pietei imobiliare facute recent pun in pericol stabilitatea pietei.

"Cerem Comisiei Nationale de Valori Mobiliare sa se pronunte daca declaratiile facute de Dinu Patriciu sunt de natura sa influenteze sau nu piata bursiera in acest moment" a declarat presedintele UNPR, Marian Petre Milut.

Ca reactie, presedintele Rompetrol a considerat "hilara" cererea UNPR.

Asociatia Brokerilor a tinut sa reaminteasca investitorilor, ca deciziile de plasament "trebuie sa aiba in vedere rezultatele financiare ale companiilor listate, planurile de dezvoltare si profesionalismul managementului si nu informatii neinsotite de o fundamentare economica".

Astfel, brokerii mentioneaza ca rezultatele financiare preliminare publicate de cele mai multe din companii listate la Bursa de Valori Bucuresti, precum si raportarile si informarile transmise de acestea, insotite de rapoartele auditorilor, "constituie principalele informatii care trebuie sa stea la baza deciziei de a investi pe piata de capital".

De asemenea, brokerii spun ca, asa cum arata datele oficiale, economia romaneasca se afla pe o tendinta ascendenta "care se reflecta si in piata de capital, pe termen mediu si lung".

Afirmatia este asemanatoare celei din comunicatul CNVM publicat ceva mai devreme, in care arbitrul pietei de capital considera ca "indicatorii macroeconomici prezinta un trend ascendent, iar evolutia pietei bursiere poate fi doar temporar in discordanta cu rezultatele economiei reale".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri