Tranzactiile in marja reprezinta o alternativa destul de frecventa pentru investitorii care nu detin cash, dar vor sa cumpere anumite titluri. Lucrarile de specialitate spun ca acest gen de tranzactii sunt profitabile numai pe o piata in crestere.
Reprezentantii SSIF-urilor, consultati de Wall-Street, spun ca prefera sa nu mai acorde imprumuturi in aceasta perioada de volatilitate excesiva a pietei de capital romanesti, intrucat este riscant si pentru client, dar si pentru firma.

Broker Cluj, singura societate de servicii de investitii financiare listata la cota bursei prefera sa nu acorde imprumuturi pentru tranzactiile in marja, ca o dubla masura de siguranta, atat pentru client, cat si pentru firma. Riscurile sunt foarte mari si volatilitatea pietei poate provoca pierderi foarte mari.

“In conditiile actuale de volatilitate, nu recomandam tranzactiile in marja si nici nu dam astfel de imprumuturi. Este riscant si pentru client si pentru noi, au loc fluctuatii foarte mari de preturi, este greu de anticipat si pierderile pot fi foarte mari. Este o masura de siguranta care vizeaza in primul rand clientii. Asteptam sa vedem o imbunatatire a tendintei piete pentru a relua aceste produse oferite clinetilor”, a declarat, pentru Wall-Street, Adrian Ceuca, director adjunct SSIF Broker Cluj.

Nici Intercapital Invest nu acorda astfel de imprumuturi in aceasta perioada. Directorul adjunct al firmei ne-a explicat ca riscurile sunt foarte mari si ca multi investitori se bucura ca nu au tranzactionat bani imprumutati, deoarece pierderile s-ar fi dublat.

“In aceasta perioada nici nu se pune problema de imprumuturi pentru tranzactiile in marja. Cred ca cea mai mare bucurie pentru investitori in aceasta perioada este ca nu au tranzactionat bani imprumutati. Daca, de exemplu, ar fi mizat pe cresteri, ar fi pierdut. Plus ca la tranzactiile in marja orice pierdere este multiplicata”, crede Adi Lupsan, director adjunct la Intercapital.

In schimb, firma de brokeraj Prime Transaction acorda in continuare imprumuturi clientilor mari. Alin Brendea ne-a declarat ca aceasta perioada negative a BVB nu a generat niciun fel de schimbari in ponderea sau in valoarea imprumuturilor acordate.

“Aceste gen de imprumuturi se adreseaza in special clientilor mari. Nu pot sa spun ca perioada aceasta de volatilitate mare a generat schimbari. Nu am vazut nici o influenta in ponderea imprumuturilor pentru tranzactii in marja”, ne-a declarat Brendea, directorul Prime Transaction.

Cumpararea in marja este profitabila pe o piata ascendenta

Tranzactiile in marja constau in cumparari de titluri primare pe datorie, caz in care, brokerul acorda clientului sau, in anumite limite, un credit pentru realizarea operatiunii bursiere. Contul de siguranta se deschide atunci cand un client cumpara mai multe titluri cu aceeasi suma de bani sau acelasi numar de titluri cu o suma initiala mai mica. Aceste titluri sunt folosite ca gaj pentru imprumut.

Mecanismul acestui tip de tranzactie consta in urmatoarele: investitorul da ordin de cumparare a unui volum de actiuni fara a achita firmei broker contravaloarea titlurilor. Acesta trebuie sa depuna in termenul prescris pentru lichidarea normala numai o parte din contravaloarea acestor titluri. Diferenta pana la valoarea contractului este constituita de imprumutul pe care clientul il obtine de la broker pentru tranzactia respectiva.

Prin tranzactiile in marja se creeaza o capacitate financiara suplimentara pentru client. In functie de nivelul marjei aceasta poate cu o anumita suma avansata in operatiune sa castige ori sa piarda mai mult decat intr-o tranzactie cash. Cumpararea in marja este profitabila atat timp cat piata este in crestere. In caz contrar, riscul este cu atat mai mare, atat pentru operator, cat si pentru firma broker cu care lucreaza, cu cat volumul datoriilor este mai mare, respectiv marja este mai mica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri