Decizia Bancii Nationale de a majora dobanda de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, pana la 9,5% nu a avut niciun impact asupra pietei de capital romanesti, sustin brokerii chestionati de Wall-Street.
Desi aceasta majorare ar fi trebuit sa aiba o influenta asupra evolutiei bursei, specialistii spun ca lichiditatea foarte scazuta si gradul mic de maturitate al pietei nu a permis acest lucru, scaderile datorandu-se ordinelor mari de vanzare si a corelarii cu pietele externe.

Lipsa unor jucatori puternici in piata, lichiditatea si capitalizarea scazuta a BVB sunt facoti care scot in evident gradul redus de corelare dintre cele doua segmente ale pietei financiare si, implicit, lipsa oricarui ecou la bursa a deciziilor BNR.

“Decizia BNR nu a influentat in niciun fel evolutia pietei de capital de ieri pentru nu sunt jucatori puternici in piata si incidenta dintre aceste doua domenii este foarte mica”, ne-a declarat Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

“Impactul majorarii dobanzii de catre BNR nu a fost resimtit in piata de capital. Lichiditatea si capitalizarea bursei noastre sunt atat de mici, comparative cu alte segmente financiare si gradul de speculatie este atat de mare incat aceste miscari nu au nicio influenta. In plus, BVB este sub influenta unor investitori care au un grad speculative ridicat, cei nerezidenti si cei interni, institutionali nu sunt activi. Tocmai din aceste motive pietele mature se resimt imediat la orice miscare de acest gen”, crede Adi Lupsan, director adjunct la Intercapital.

In acelasi timp, lipsa fluidizarii dintre actiuni si obligatiuni sau depozite nu permite migrari de sume pe termen scurt intre acestea, deci, impactul este nesemnificativ, sustin analistii.

“Decizia BNR nu a avut niciun impact asupra bursei, pentru ca piata romaneasca nu are instrumentele necesare care sa asigure o tranzlatie lina a publicului investitor catre instrumentele de dobanda monetara. La BVB nu se tranzactioneaza instrumente cu venit fix, emisiunile de obligatiuni sunt pastrate in portofoliu de cei care le listeaza. Astfel, nu se observa o miscare foarte mare de pret si nu se observa niciun impact”, a explicat, pentru Wall-Street, Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard.

“Efectul modificarilor de rate de dobanda este mic deoarece nu exista o fluiditate intre segmentele actiunilor respectiv obligatiunilor sau depozitelor astfel incat sa vedem migrari de sume pe termen scurt intre acestea", ne-a declarat Cristian Tudorescu, analist piete de capital.

Scaderile de ieri au coincis cu marirea dobanzii

In sedinta de ieri, bursa a cunoscut o tendinta descendenta, mai acuta pentru indicele BET-FI, care a pierdut 2,43%, in timp ce BET s-a depreciat cu 0,79 procente, iar BET-C a scazut cu 0,71%. Lichiditatea pietei a fost de 12,5 milioane de euro. Brokerii spun ca aceste scaderi au fost doar o coincidenta si nu au fost generate de decizia BNR. Cauza deprecierilor a fost presiunea pe vanzare dar si corelarea cu pietele international, care au avut o evolutie negative.

“Multi ar putea sa spuna ca scaderile de ieri s-au datorat majorarii dobanzii, dar nu cred acest lucru. Impactul nu s-a resimtit pe piata de capital, deoarece aceste piete nu sunt legate atat de bine intre ele ca sa se poata vedea un efect. Deprecierile de ieri s-au datorat corelarii cu bursele international”, ne-a declarat un analist bursier. Mihai Chisu sustine ca scaderile au fost determinate de un vanzator mai agresiv in sedinta de ieri.

Relatia “creste dobanda-scade bursa” nu mai este valabila nici pe bursele straine

Teoria economica simpla sustine ca o majorare a tarei dobanzii atrage dupa sine o scadere a pietelor de capital. Acesta relatie nu se mai respecta insa nici pe pietele international. Spre exemplu, FED a redus constant dobanda, dar bursele nu au avut cresteri.

"Cresterile de rata de dobanda coincid in perioada aceasta cu scaderea pietei actiunilor, fapt indicat de teoria economica simpla. Totusi, este doar o coincidenta a acestei relatii inverse, care in realitate nu se respecta de multe ori nici pe pietele dezvoltate. Am avut scaderi de dobanda in America si nu putem spune deocamdata ca piata creste in mod sustinut”, a mai explicat Cristian Tudorescu.

Asadar, o comparatie cu bursele externe nu ar mai fi relevant din acest punct de vedere.“Reactiile pietelor externe la deciziile bancilor lor sunt relative si depinde la ce le raportam. Este adevarat ca atunci cand FED reduce dobanda, imediat dupa anunt bursele au scazut putin, apoi, pe termen de o saptamana sau mai mult s-au observant cresteri. Se verifica ipoteza scade rata dobanzii, creste bursa.

In schimb, daca ne uitam pe termen lung, din 2003-2004 pana acum vedem ca a crescut si rata dobanzii dar si actiunile s-au apreciat. In acest sens nu se mai verifica acea conexiune dintre cele doua”, sustine Ciubotaru.

Bursa va resimti impactul cand se va maturiza

Lipsa reactiilor la deciziile privind politica monetara a tarii nu este o noutate si nici nu va inceta pana cand nu vom asista la o crestere a lichiditatii si capitalizarii si la maturizarea investitorilor rezidenti, cred brokerii intervievati de Wall-Street.

“Nu este prima data cand BVB nu reactioneaza la deciziile BNR. Este un fenomen dintr-un sir foarte lung. Cred ca va mai trece mult timp pana cand lucrurile se vor schimba”, a punctat brokerul de la Vanguard. “Cand Bursa va atinge un alt nivel de capitalizare si lichiditate vom putea observa efectele cresterii dobanzii de Banca Nationala”, crede Adi Lupsan.

“Nu este o noutate, nu este prima sedinta BNR cand se iau astfel de decizii si piata de capital nu reactioneaza. Acest lucru va fi vizibil cand vom avea o piata adevarata, puternica”, a incheiat Chisu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri