“Valorile tranzactionate reduse arata ca activitatea investitorilor mari si mai ales a nerezidentilor este in continuare scazuta, acestia fiind sceptici cu privire la evolutia generala a Bursei”, se arata intr-o analiza a Intercapital Invest.

“Aprecierile de saptamana trecuta au fost generate de investitori autohtoni, atrasi in piata de preturile scazute ale actiunilor listate”, se mai scrie in raport.

Un interes in crestere s-a putut constata pentru actiunile Societatilor de Investitii Financiare. “S-a remarcat o rezistenta a vanzatorilor pe acest segment, miza fiind cel mai probabil scadenta martie a pietei futures, care se incheie in data de 31 martie. Vanzarile agresive din sedinta de miercuri pe acest segment, sunt mai greu de explicat in lipsa unor stiri negative pe pe pietele externe si nic pe cea interna”, informeaza un raport al KTD Invest, societate de consultanta in investitii.

Un interes mare s-a vazut saptamana trecuta pentru actiunile Erste Bank, care a anuntat vanzarea BCR Asigurari. Emitentul a inregistrat o crestere saptamanala de peste 12 procente.

Specialistii sunt optimisti: ar putea fi o saptamana “verde”

“Semnalul pentru piata este unul pozitiv, care indica intrarea la cumparare a unor investitori cel putin de calibru mediu. Aceasta s-a putut vedea si pe segmntul SIF, cand in sedinta de miercuri am avut ordine de tranzactionare individuale de 0,3 mil actiuni”, arata raportul de analiza KTD Global.

Citeste si:

Analistii mai spun ca sedinta de astazi se anunta una tensionata pe ambele piete (ca urmare a inchiderii scadentei martie 2008 pe piata sibiana). Vizat va fi segmentul SIF, in special SIF Moldova si SIF Oltenia care constituie activele suport pentru cele mai tranzactionate derivate de pe piata sibiana. “Evolutia ulterioara cel mai probabil va fi una ascendenta, dar amplitudinea cresterilor va fi influentata si natura stirilor de pe plan extern”, arata analiza citata.

Pentru aceasta sapatamana, specialistii KTD mizeaza pe o evolutie ascendenta la nivelul pietei si mai vizibila pentru SIF-uri, care vor scapa de presinuea scadentei de pe piata sibiana.

Valoarea medie zilnica tranzactionata a fost de 27,7 milioane lei

Valoarea medie zilnica a tranzactiilor incheiate la BVB a scazut la 27,7 mil. lei comparativ cu 42,4 milioane lei in saptamana anterioara. Valoarea tranzactionata s-a redus comparativ cu cea a intervalului precedent. Tranzactiile totale s-au cifrat la 138,5 milioane lei, cea mai lichida sedinta a saptamanii fiind cea de miercuri. “Evolutia bursei a fost una ascendenta, insa cresterile au fost modeste daca este sa ne raportam la deprecierile semnificative inregistrate in saptamana anterioara”, mai informeaza raportul KTD Invest. BET-C s-a apreciat cel mai mult, cu 2,64%, indicand o evolutie generalizat ascendenta.

“Pentru a treia sedinta consecutiva de miercuri, vanzatorii actioneaza agresiv pe final de sedinta mai ales. Sectorul vizat (ca de atatea ori pana acum) a fost cel al Societatilor de Investitii Financiare, greu incercat de la inceputul acestui an. Interesant este faptul ca de aceasta data, sper deosebire de sedintele precedente in piata si-au facut simtita prezenta cumparatori mari care au absorbit volumele mari de actiuni oferite la vanzare. Au fost atrasi cel mai probabil si de preturile in scadere cu cca 3%”, spun brokerii.

Societatile de Investitii Financiare au traversat o saptamana ceva mai linistita, insa vanzatorii au fost prezenti in piata actionand destul de agresiv pe finalul sedintei. Valoarea tranzactionata s-a cifrat la 112,6 milioane lei si a reprezentat 47% din rulajul bursier total. Topul lichiditatii din aceasta saptamana este dominat de Societatile de Investitii Financiare, alaturi de BRD si TLV. SIF Oltenia se afla pe prima pozitie cu tranzactii totalizand 22,97 mil. lei (16,57% din rulajul bursier total).