Bursa din Sibiu lanseaza azi contracte la termen futures si options pe cursul dintre francul elvetian si leu, dupa ce a primit de la arbitrul pietei de capital certificatele de inregistrare pentru noile derivate, informeaza bursa sibiana.
Noile instrumente ce vor fi introduse pe piata Sibex sunt contractele futures cu simbolul CHF/RON si cele options cu simbolul OPCHF/RON.

"Acest demers face parte din eforturile noastre de a consolida piata derivatelor pe cursurile valutare, unde am introdus recent si activitatea de market-maker pe produsul RON/EURO, iar rezultatele nu au intarziat sa apara", a declarat presedintele Sibex, Teodor Ancuta, citat in comunicat.

Tranzactionarea noilor produse a fost aprobata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, care a remis luni, 31 martie, certificatele de inregistrare bursei sibiene.

"Speram ca in cel mai scurt timp sa avem market-maker si pe noul produs derivat CHF/RON", a spus directorul general adjunct al Sibex, Darius Cipariu.

Marimea obiectului contractului futures franc elvetian/leu este de 1.000 franci elvetieni, pasul de tranzactionare este de 0,10 lei pe contract, iar scadentele disponibile sunt la trei si sase luni, se precizeaza in comunicatul bursei sibiene.

Data scadentei este a treia zi de vineri din lunile de scadenta, care sunt martie, iunie, septembrie si decembrie. In cazul in care acesta nu este zi lucratoare, data scadentei va fi ultima zi lucratoare precedenta celei de-a treia zi de vineri din luna de scadenta.

Marimea obiectului contractului options OPCHF/RON este un contract futures franc elvetian/leu, mai arata comunicatul Sibex.

"tinand cont de miscarile din piata valutara autohtona si internationala si de interesul in crestere manifestat pentru derivatele pe cursul de schimb demonstrat de volumele in crestere, am dorit sa largim aria de actiune a investitorilor cu un nou produs de acest tip. Acesta a fost gandit pentru a raspunde atat cerintelor speculatorilor, cat si pentru strategiile de hedging valutar, cu atat mai mult cu cat francul elvetian este in ultima perioada o moneda din ce in ce mai solicitata atat pentru credite cat si pentru operatiuni comerciale", a mai spus presedintele Sibex, Teodor Ancuta.

Ultimul curs de referinta, publicat vineri de banca centrala, a fost de 2,3654 lei/franc elvetian.

Moneda Elvetiei s-a intarit in ultima perioada, fiind considerata o moneda de refugiu pentru investitori in contextul turbulentelor actuale de pe pietele internationale, si valoreaza mai mult decat dolarul SUA din 14 martie, pentru prima data in istorie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri