Dupa scaderile dramatice din primele trei luni, brokerii cred ca inceputul noului trimestru va aduce o stabilizare a situatiei pietei de capital romanesti.
Specialistii spun ca sunt sanse mari ca in luna aprilie cotatiile sa recupereze din pierderile suferite, daca nu vor aparea surprize negative in economia romaneasca sau vesti proaste din strainatate.

Chiar daca estimarile privind datele macroeconomice nu sunt foarte optimiste, Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard, crede ca nu mai este loc de scaderi si mai mari si ca vom asista la reveniri incepand cu aceasta luna.

“Cred ca sunt sanse ca luna aceasta bursa sa isi revina si sa recupereze o buna parte din pierderile din prima parte a anului. Daca estimarile privind datele macroeconomice se vor confirma, chiar daca unele nu sunt prea optimiste, nu va mai fi loc pentru scaderi si mai mari. Pana acum, investitorii au reactionat si au inclus scaderile in preturi. Dar daca nu vom avea surprize negative, si vor incepe sa se vada reveniri pe piata financiara pana la finalul anului, atunci acest lucru se va anticipa si in piata de capital prin intrari la cumparare. Ma astept la vanzari puternice daca prognozele se vor inrautati, lucru pe care nu il vad posibil”, ne-a declarat acesta.

Cresterile bruste nu ar fi varianta cea mai buna pentru bursa. O consolidare, urmata de aprecieri sustinute ar duce la o asezare la normal a lucrurilor. “Actiunile sunt bune si atractive, dar frica persista inca. Intrarea intr-un nou trimestru ar putea aduce schimbari. Nu de cresteri bruste avem nevoie, ci mai degraba de consolidari, care de altfel este si varianta cu cele mai mari sanse”, crede Paul Brendea, analist la Prime Transaction.

Vestile de afara sunt foarte importante

Cauzele principale care au determinat aceste evolutii ale bursei romanesti sunt in continuare factori determinanti in evolutia viitoare. Vesti bune venite din aceste directii, dar si o stabilizare a situatiei externe ar fi premise importante pentru cresteri si la BVB. “Daca ne uitam la piata din America, acum si-a mai revenit si se afla la mai putin de 15 procente distanta de minime, fiind intr-un trend de stabilizare, care va prinde viteza atunci cand estimarile macro se vor confirma. Mult mai afectate au fost pietele europene si asiatice care au scazut foarte mult”, ne-a mai explicat Ciubotaru.

“Sunt sanse ca piata sa isi revina luna aceasta, dar depinde foarte mult de ce se va intampla pe pietele externe. Conteaza si datele macroeconomice romanesti, dar cea mai mare influenta o au vestile venite de afara. De exemplu, se asteapta raportarile financiare si in general, estimarile sunt de pierderi. Daca acestea vor arata scaderi mai mici decat se anticipoase, acest lucru poate impulsiona cumpararea”, a incheiat Brendea. “Pentru a se forma un trend ascendent consistent, in cel mai fericit caz ar trebui ca volatilitatile pe marile piete externe sa fie intr-o faza finala”, crede Adi Lupsan, analist la Intercapital.

“Revenirea trendului ascendent la bursa este legata de evolutiile de pe plan extern, in principal din economia americana. Atunci cand scaderile pietei imobiliare americane se vor opri iar economia americana va da semne de revenire, investitorii vor reveni la cumparare, iar efectul se va simti si la Bucuresti. Anticiparile noastre privind cresterile sunt legate de a doua jumatate a anului, in al doilea trimestru existand posibilitatea ca stirile referitoare la economia americana sa fie totusi negative”, a declarat, pentru Wall-Street, Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management.

Scaderile din trimestrul I au fost cele mai severe din ultimii ani

Pierderile inregistrate de emitentii de la cota bursei au fost foarte mari de la inceputul anului. Indicii au pierdut intre 25 de procente pentru BET-C si aproape 33% pentru BET-FI, in timp ce indicele general al pietei, BET, s-a situat undeva la mijloc, cu o depreciere de aproape 30 de procente in acest an.

“Vanzarile agresive din primul trimestru au inceput in luna ianuarie, au urmat apoi reveniri usoare si scaderile au continuat. Cauza a fost reactia investitorilor la prognozele privind economia mondiala dar si cea romaneasca”, ne-a mai spus brokerul de la Vanguard.

“Este una dintre cele mai severe scaderi din ultimi ani. Cu siguranta este putin probabil sa mai revedem in acest an preturile din ianuarie”, ne-a mai explicat Lupsan

De la inceputul anului, cele mai importante scaderi le-au inregistrat Impact( -55,22%), Biofarm(-50,41), Policolor(-41.86%), Banca Comerciala Carpatica(-41,86%), Mecanica Ceahlau(-40,14%) SSIF Broker Cluj si Altur Medias cu -40 de procente, Daforma (-39%), Artrom(36,17 procente), Vrancart(-35%), Oltchim cu piederi de 34 de procente si Antibiotice Iasi cu -33%.

Comparativ cu valorile maxime atinse in luna iulie a anului trecut, tot Impact a fost cel mai afectat emitent, cu -72 de procente. Alte pierderi importante au fost suferite de Dafora(-68 de procente), Electrocontact(cu pierderi de 67,29%), Zentiva (-66%) si Biofarm(- 45 de procente). Pe segmentul bancar, BCC a pierdut cel mai mult, peste 58 de procente, iar dintre societatile de investitii financiare, SIF Transilvania a avut cea mai mare scadere, de apropae 50%. Fata de maxime, indicele financiar a pierdut 44%, BET-C peste 33 de procente iar BET a scazut cu 36,5%.

Nici lichiditatea nu a stat bine in primul trimestru din 2007, valoarea totala fiind de 2,32 milioane de lei, mai redusa cu peste 30 de procente fata de primul trimestru din 2007, cand lichiditatea a fost de 3,4 miliarde lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri