Indicele general al Bursei a castigat aproape 1,5% in sedinta de ieri, sustinut de interesul mai mare al investitorilor pentru titlurile bancilor si ale Petrom si influentat de aprecierile de pe bursele americane, pe o lichiditate mai mare cu 63% fata de sedinta de marti, in valoare de 31 milioane de lei.

“Aprecierile de ieri au fost un efect la evolutia principalilor indici ai pietei americane, ce au urcat puternic in sedinta de miercuri. Volumele raman in continuare mici acest lucru putand fi explicat de faptul ca investitorii mari inca nu au intrat in forta in piata, iar o crestere de o singura zi nu arata o schimbare de trend”, ne-a declarat Andreea Ciobanu, responsabil departament analiza Intercapital Invest.

Indicele compozit al pietei, BET-C, a urcat cu 1,22 procente, in timp ce BET-FI a castiagt 0,64%, dupa ce societatile de investitii financiare au atras din partea investitorilor peste 10,79 milioane lei (circa 34% din totalul banilor rulati) dar au consemnat aprecieri usoare, dupa ce vanzatorii s-au inmultit pe finalul sedintei.

Aceste aprecieri sunt semnale pozitive dar inca nu se poate vorbi de un trend de crestere in piata romaneasca. Evolutia viitoare va depinde de stirile venite de afara. “Piata a scazut foarte puternic in ultimele luni, iar un semnal pozitiv venit din partea pietelor externe a dat un motiv in plus pentru o apreciere la Bucuresti. Daca stirile legate de pietele externe se vor mentine pozitive in urmatoarele zile, cred ca vom mai avea aprecieri si la Bucuresti, mai ales ca din punct de vedere fundamental multe companii listate sunt atractive pentru achizitii, insa pe termen mediu in continuare exista o doza de neincredere cu privire la un trend de crestere la bursa”, ne-a mai spus Andreea Ciobanu.

Sectorul bancar a atras miercuri mai mult interes decat in sedinta precedenta, in ton cu raliul marilor banci europene, fiind inregistrate schimburi de 11,75 milioane lei, circa 37% din rulajul sedintei.
Titlurile BRD au atras prima lichiditate din piata, de 6,87 milioane lei, si s-au scumpit cu 1,96%, la 20,80 lei, in timp ce actiunile s-au apreciat cu 4,04%, , pe al treilea rulaj al sedintei, de 2,92 milioane lei. Cotatia titlurilor Bancii Transilvania (TLV) au urcat de 0,68%, pana la 0,74 lei.

Sectorul petrolier a avut o evolutie ascendenta ieri, dupa avansul de 1,91% luat de Petrom (SNP), la cotatia de 0,4260 lei/actiune, pe suportul unei lichiditati de 1,28 milioane lei, in vreme ce actiunile Rompetrol au castigat 0,40%, la cotatia 0,0753 lei.

Transferurile cu actiuni SIF 5au atras a doua lichiditate din piata, de 3,39 milioane lei, iar titlurile s-au apreciat cu 0,69, in timp ce actiunile SIF Muntenia s-au scumpit cu 0,61%, pe un rulaj de 2,16 milioane lei. Transferurile cu actiuni SIF2 au insumat 2,15 milioane lei, iar pretul lor a urcat cu 0,42%, la 2,41 lei, in vreme ce titlurile SIF Banat-Crisana s-au apreciat cu 1,58%. In schimb, actiunile SIF 3 au avut o lichiditate de 1,52 milioane lei si au stagnat la 1,53 lei.

Pe sectiunea instrumentelor financiare cu venit fix, lichiditatea s-a cifrat la 1,13 milioane lei, dupa ce au fost transferate 10.968 obligatiuni ale Bancii Comerciale Carpatica (BCC09), la pretul de 99,50 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri