Estimarile brokerilor privind evolutia pietei de capital romanesti din aceasta saptamana raman optimiste, fiind asteptate aprecieri. Tonul va continua sa fie dat de bursele internationale, vestile bune de acolo fiind premisele pentru o crestere a cotatiilor.

Specialistii consultati de Wall-Street spun ca intoarcerea trendului va depinde de vestile care vin de pe pietele internationale.

"Date fiind incertitudinile existente pe pietele financiare internationale, consider ca si evolutia Bursei de Valori Bucuresti va fi marcata in continuare de ceea ce se va intampla pe principalele burse din lume", ne-a declarat Gigi Uleia trader la Prime Transaction.

Adrian Ceuca, directorul adjunct la Broker Cluj ne-a declarat ca indicele financiar este in jurul suportului de 55.000 de puncte, dupa ce saptamana trecuta l-a atins. "Este posibil ca in aceasta saptamana sa asistam la o spargere a suportului de 55 000 de puncte a indicelui financiar, care sa readuca din cumparatori" .

"Am putea asista la o intoarcere a pietei, dar acest lucru depinde foarte mult si de evolutia pietelor internationale si de vestile care vin de acolo. Daca vor fi stiri bune si vom asista la un trend de crestere pentru bursele straine, acest lucru se va vedea si la Bucuresti", a mai spus acesta.

Un alt motiv pentru care brokerii asteapta cresteri ar fi pretul atractiv la care se afla cotatiile titlurilor, valabil pentru investitorii pe termen lung. "Pe de alta parte, pretul la care au ajuns actiunile multor emitenti, le consider foarte atractive pentru investitorii care au la dispozitie un orizont de timp rezonabil( minim un an ). Astfel, nu consider ca ar fi o surpriza foarte mare s-a asistam in perioada urmatoare si la cresteri importante de curs", a mai explicat Uleia.

Evolutia de saptamana trecuta a fost imbucuratoare

Bursa a inchis saptamana in crestere, indicii castigand peste 1,95%. Indicele BET a avut cea mai mare apreciere, de 3,15% datorita unui interes crescut aratat de investitori actiunilor emise de Impact Bucuresti (+10,28%), Biofarm Bucuresti, (+7,64%), desi lichiditatea toatala a fost in scadere fata de intervalul anterior.

BRD (+6,9%), "Dupa marimea pachetelor tranzactionate cu actiuni BRD. EBS, TLV, TGN cel mai probabil in piata am avut cumparatori straini si autohtoni de mai mare calibru. Doar 10 emitenti au inchis saptamana in scadere, in timp ce 43 au inregistrat cresteri", scriu specialistii KTD Invest, in raportul KTD Global.

Evolutia de saptamana trecuta a fost una imbucuratoare, animata de aprecierile consistente ale indicilor. BET-FI se afla in zona de rezistenta de 55 000 de puncte, dupa ce vineri acest prag a fost usor atins.

"Saptamana trecuta a fost una de cresteri. Finalul a adus per total, aprecieri usoare pentru BET SI BET-C si mai consistenta pentru indicele societatilor de investitii financiare. In sedinta de vineri, BET_FI a deposit putin rezistenta de 55 000 de puncte, dupa care s-a retras. Probabil saptamana viitoare va testa din nou aceste niveluri. Pot spune ca a fost o evolutie imbucuratoare fata de celelate saptamani, cu ordine de cumparare mai mari", ne-a mai explicat Adrian Ceuca.

Ordinele de cumparare mai mari si aprecierile au fost mai evidente pentru blue-chips-uri, care au inregistrat o perioada de acumulare. "Mare parte din blue-chipsuri au avut o evolutie buna, BRD s-a apreciat pana la aproape 22 de lei, TLV se apropie de 0,75 lei. Si evolutia Petrom se mentine la cote bune. Putem spune ca a fost o perioada de acumulare a principalelor titluri, care dau si sensul pietei de altfel. Si vineri s-a constatat o reactie mai agresiva a cumparatorilor", a explicat directorul adjunct al SSIF Broker Cluj

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri