Corectiile prelungite pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au determinat investitorii sa se refugieze in fondurile mutuale cu plasamente in obligatiuni, care au atras in martie 15,3 milioane lei si si-au sporit activele cu aproape 10%, potrivit datelor publicate marti de UNOPC.
In schimb, pe ansamblu, activele nete ale fondurilor deschise de investitii (FDI) au scazut in martie cu 5,3%, la 820 milioane lei (220 milioane euro), si au consemnat o devalorizare de 14% de la inceputul anului, arata Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).

La sfarsitul lunii februarie, activele fondurilor mutuale se ridicau la 866 milioane lei (234,05 milioane euro).

In ciuda corectiilor inregistrate pe piata de capital, numarul investitorilor in fondurile deschise de investitii a crescut in luna martie cu 1,4%, la 83.588, cea mai mare crestere inregistrandu-se la categoria fondurilor de obligatiuni - cu 15,8%.

La sfarsitul lunii februarie, circa 82.787 de investitori aveau plasamente in fondurile deschise de investitii.

Fluxul intrarilor nete in fonduri pe primul trimestru (subscrieri minus rascumparari) a scos in evidenta importanta fondurilor de obligatiuni in perioadele in care bursa sufera corectii prelungite.

Astfel, activele fondurilor de obligatiuni au urcat in martie cu 9,9%, la 90 milioane lei, si sunt singurele dintre fondurile deschise care au consemnat o crestere a activelor de la inceputul anului - cu 22,5%, ajungand la o cota de piata de 10,9%.

Fondurile de actiuni au pierdut suprematia pe piata, lovite de corectiile bursiere

Fondurile de actiuni, cu cea mai mare expunere pe piata bursiera, au inregistrat in martie o scadere considerabila a activelor nete - cu 11,6% - pana la 297 milioane lei. De la inceputul anului, fondurile de actiuni au scazut in medie cu 25,6%, la fel de mult ca indicele general al Bursei, BET, care a pierdut 25,25%. In schimb, indicele compozit al pietei reglementate, BET-C, a scazut cu 22,07%, iar indicele BET-FI s-a depreciat de la inceputul anului cu 27,96%.

Fondurile de actiuni nu mai detin suprematia privind cota de piata pe ansamblul fondurilor deschise, avand o pondere de 36,2%, la finalul lunii martie. Ele au fost devansate de fondurile diversificate, care au ajuns la o cota de 36,6% din piata totala a industriei fondurilor deschise si a caror active au scazut intr-un ritm mai lent in martie - cu 5,6% - pana la 300 milioane lei.

La finalul lunii martie, fondurile monetare aveau active de 127 milioane lei, in crestere cu 2,7%, in timp activul fondului protejat de investitii Raiffeisen Confort a scazut cu 0,8%, la 6 milioane lei.

In clasamentul institutiilor care administreaza cele mai mari active din industria fondurilor mutuale, la finalul lunii martie, BCR Asset Management si-a consolidat prima pozitie, cu active in crestere la 163,8 milioane lei si o cota de piata de 20%, urmat de BT Asset Management, cu active de 117,9 milioane lei - 14,4% din piata. Raiffeisen Asset Management, cu active de 111,5 milioane lei, avea o cota de piata de 13,6%.

In clasament au urmat EFG Mutual Funds Management, cu 105,6 milioane lei (12,9% cota de piata), SG Asset Management-BRD - cu 85,6 milioane lei (10,4%) si Globinvest - cu 49,7 milioane lei (6,1%).

In partea a doua a clasamentului, pe locul al saptelea a urcat administratorul Pioneer Asset Management, cu active de 44,9 milioane lei (o cota de 5,5% din piata), dupa ce a devansat Certinvest - care mai avea active de 37,2 milioane lei (4,5%) - si KD Investments Romania - cu 37,1 milioane lei (4,5%).

Totalul activelor fondurilor deschise de investitii si fondurilor inchise de investitii a ajuns in martie la 991 milioane lei, in scadere cu 3,7% fata de luna februarie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri