Sumele pe care o firma de brokeraj sau o companie listata la Bursa din Bucuresti trebuie sa le platesca pentru licentiere, respective admitere, mentinere si promovare la cota bursei sunt printre cele mai mari din regiune, dar nejustificate si nerealiste, sustin brokerii chestionati de Wall-Street.
“Consider ca tarifele de tranzactionare pentru actiuni percepute de BVB sunt foarte mari. De mai multi ani am transmis acest semnal catre Bursa de Valori. Comisioanele de tranzactionare in Romania sunt printre cele mai mari din zona, iar scaderea acestora din ultimii ani nu a fost pe masura cresterii valorii tranzactiilor. Unul din elementele cele mai importante pentru aceasta situatie este nivelul ridicat al comisioanelor de tranzactionare percepute de BVB si CNVM”, a declarat, pentru Wall-Street, Razvan Pasol, director general Intercapital Invest.

Brokerii: Tarifele sunt mult prea mari


O firma de brokeraj care vrea sa fie admisa ca participant la sistemul de tranzactionare al BVB va plati ca tarif de admitere suma de 200. 000 de lei. In plus, aceasta mai trebuie sa achite un tarif lunar pe terminal de 250 de lei pe luna, plus tariful anual pentru calitatea de participant de 1500 de lei.

De asemenea, mai sunt comisioanele de tranzactionare pentru toate sectiunile pietei. In piata de actiuni, acestea variaza de la 0,09 procente din valoarea cumpararilor si a vanzarilor pentru ofertele primare si 0,27 de procente pentru ofertele secundare.

In piata obligatiunilor, comisioanele sunt mai mici : 0,009% din valoarea cumpararilor/vanzarilor pentru ofertele initiale si 0,027% pentru cele secundare.

Comisionul de tranzactionare pe piata regular este 0,14 procente din vanzari, 0,06% din cumparari si pe piata Deal este de 0,23% din vanzari si 0,15% din cumparari. Pe Piata Odd Lot se percep comisioane de 0,2% din vanzari si 0,12% din cumparari iar pentru drepturlei de preferinta, 0,14 % din vanzari, 0,06% din cumparari. Pentru titlurile se stat se percepe un commission de 0,001% din valoarea tranzactiei atat la vanzare cat si la cumparare.

“Comisioanele pentru recent-lansata piata a derivatelor sunt rezonabile”, ne-a mai spus Pasol. Tarifele pentru tranzactionarea contractelor futures variaza in functie de valoarea acestuia. Astfel, pentru contractele cu valoare sub 3000 de lei, tariful este de 0,05 lei. Intre 3 si 8 mii tarfiul este de 0,15 lei, intre 8 000 si 15 000, tariful este de 0,35 lei iar pentru cele peste 15 ooo de lei, comisionul este de 0,90 lei. BVB nu percepe acest tarif in anul 2007 si in primul trimestru al anului 2008.

Piata Deal este piata auxiliara a pietei Regular, de negociere, in care valorile mobiliare se tranzactioneaza pa blocuri de tranzactionare si pentru care BVB stabileste o valoare minima a tranzactiei. Variatia maxima a pretului ordinelor de bursa in piata Deal se raporteaza la pretul de referinta din piata principala (piata Regular).

Odd Lot este piata auxiliara a pietei Regular, in care valorile mobiliare se tranzactioneaza in cantitati mai mici decat un bloc de tranzactionare. Variatia maxima a pretului ordinelor de bursa in piata Odd Lot se raporteaza la pretul de referinta din piata principala.

Nici emitentii nu sunt scutiti de sumele ridicate

Comisioanele pentru emitentii de instrumente financiare nu sunt deloc mai mici. Astfel, comisionul de procesare este 1200 lei. Tarifele de admitere, promovare si mentinere la tranzactionare la categoria I actiuni variaza in functie de capitalurile proprii/valoarea toatala medie ponderata lunara.

Comisionul de admitere este, de regula, egal cu cel de mentinerte, fiind de 11,100 lei pentru firmele cu de capitalurile proprii/valoarea toatala medie ponderata lunara mai mica de 25 000 000 mergand pana la 21 000 pentru cele care depasesc 300 000 000 lei. Pentru categoria a 2 a, actiuni, comisioanele depend de acelasi factor. Cand capitalurile proprii/valoarea toatala medie ponderata lunara sunt sub 6 000 000 comisionul de admitere si cel de mentinere sunt de 3 600 lei. In cazul celor care au intre 22 000 000-25 000 000 si mai mult, tarifele de admitere si mentinere sunt 7500 lei, in timp ce comisionul de promovare variaza intre 1500 si 3000 lei.

In cazul obligatiunilor corporative de la categoria I, cele care au raportul valoare emisie/principal mai mica de 25 000 000, tariful de admitere si mentinere este de 5,550 lei, in timp ce pentru cele care depasesc 300 000 000 tariful este de 10 500. Obligatiuni municipale au un commission de 0,001% din val nominala toatala. Pentru titlurile de stat pe siteul bursei nu sunt afisate tarifele pt 2008, ci doar mentiunea ca in 2007 nu s-a perceput commision.

“Comisioanele percepute de BVB sunt foarte mari, mai ales in comparative cu alte state. Din cate stiu, afara sunt si tari care au varianta comisionului unic. In plus, mai exista si o serie de tarife percepute de CNVM, ce vin sa pluseze la sumele cerute de institutia bursei”, ne-a declarat Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

Specialistii din piata nu sunt de accord cu aceste tarife practicate

Razvan Pasol considera mentinerea comisioanelor bursei la aceste niveluri drept nejustificata, mai ales ca aceste venituri nu sunt folosite pentru piata.

“Mentinerea comisioanelor BVB la un aseamenea nivel este nejustificata, in conditiile in care veniturile incasate de bursa in acest mod nu sunt utilizate pentru dezvoltarea institutiei si promovarea pietei de capital, ci se regasesc sub forma de profit net in contul de profit si pierdere al BVB. Bursa de valori a declarat recent o rata a profitului net estimata pentru 2007 de nu mai putin de 54% - o valoare complet anormala in conditiile in care este obtinuta in cea mai mare parte pe baza unor comisioane de tranzactionare nerealiste. Din cate stiu comisioanele platite institutiilor pietei in Cehia, Ungaria sau Polonia sunt de cateva ori mai mici decat in Romania”, ne-a mai spus directorul Intercapital.

Taxele, invers proportionale cu lichiditatea

Cristian Tudorescu, analist piete de capital, crede ca tendinta comisioanelor este descendenta, dupa cum s-a vazut si anul trecut orin micsorarea tarifelor BVB. ”Avand in vedere lichiditatea de 20-30 de ori mai mica pe piata noastra fata de bursele central-europene, BVB este in postura de a cauta un echilibru intre generarea de venituri necesare dezvoltarii proiectelor sale si neobstructionarea tranzactionarii, a lansarii de noi emisiuni si de noi produse", crede acesta.

Cresterea lichiditatii la Bursa de la Bucuresti ar putea duce la inumatatirea comisioanelor percepute de BVB, a mai spus analistul. “Daca in cativa ani se va realiza tinta de lichiditate medie zilnica de 40-50 mil. de euro, probabil ca la acel moment vom putea avea comisioane ale bursei cam la jumatate fata de ceea ce vedem acum", adauga acesta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri