"Consideram ca accesul la materiale educationale care sa explice mecanismul de functionare al pietei este esential pentru receptarea corecta a instrumentelor financiare derivate atat de catre intermediari cat si de catre potentialii investitori", a declarat presedintele-director general al BVB, Stere Farmache, citat in comunicatul Bursei.

Sectiunea speciala de pe pagina de internet a Bursei de Valori cuprinde informatii detaliate cu privire la instrumentele financiare derivate tranzactionabile la BVB, este dedicata integral contractelor futures si contine atat informatiile care existau deja pe site-urile Bursei de Valori Bucuresti si ale Casei de Compensare Bucuresti (CCB) intr-o forma structurata, cat si materiale noi cu caracter educational.

Cotatiile online privind tranzactionarea contractelor futures sunt de asemenea disponibile gratuit in noua sectiune a site-ului BVB, in scopul fundamentarii deciziilor investitionale ale jucatorilor.

"Bursa de Valori Bucuresti a organizat pana acum mai multe sesiuni de consultari cu participantii la Piata Derivatelor in dorinta de a le intelege asteptarile si de a putea veni in intampinarea nevoilor de informare ale acestora", a mai spus Farmache.

Citeste si:

Contractele la termen (futures) vor fi disponibile pentru tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti din 14 aprilie pe activele suport ale actiunilor Erste Bank (EBS), Petrom (SNP), Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN), Banca Transilvania (TLV), SIF Banat-Crisana (SIF1), SIF Moldova (SIF2), SIF Transilvania (SIF3), SIF Muntenia (SIF4), SIF Oltenia (SIF5) si pe cursul leu/euro si leu/dolar.

In prima etapa, investitorii vor putea incheia contracte pe actiunile celor zece companii pentru scadentele iunie si septembrie.

BVB a anuntat, miercuri, ca investitorii vor plati comisioane de 0,25 lei si 0,60 lei pentru derivatele care se vor tranzactiona de luni.

Prin lansarea contracte futures, BVB intra in competitie directa pe acest segment cu Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS), pe care investitorii joaca in prezent pe mai multe tipuri de contracte, de la derivate pe suportul actiunilor cotate la BVB pana la cele valutare sau pe aur.