Pietele de capital sunt in continuare dominate de nesiguranta si primele de risc mai mari rezultate vor continua sa aiba o expunere semnificativa in conturarea sentimentelor pietei in al doilea trimestru din 2008, apreciaza analistii Erste Bank.
“Efectele crizei de pe piata imobiliara din SUA s-au raspandit catre noi regiuni ale lumii, in primul trimestru al lui 2008,” a declarat Fritz Mostböck, Chief Analyst al Erste Bank, in cadrul unei conferinte de presa referitoare la evolutia pietelor valutare, de obligatiuni si actiuni, in ultimele cateva luni.

“Acest fenomen de contaminare a generat cateva anulari de active extrem de dureroase si consistente, chiar in cadrul unor institutii financiare importante, dintre care unele nici macar nu se aflau in pericol de colaps (spre exemplu, Bear Stearns). Aceasta situatie produsa acum in premiera absoluta a starnit in mod explicabil o crestere a aversiunii fata de risc. Nesiguranta care predomina pe piete si primele de risc mai mari care rezulta de aici vor continua deci sa aiba o expunere importanta in conturarea sentimentului pietei, in al doilea trimestru al lui 2008,” a declarat Fritz Mostböck. “Din acest motiv, recomandam urmatoarea alocare de active pentru al doilea trimestru al lui 2008: Expunere ridicata pe lichiditati, atitudine neutra fata de obligatiuni, Expunere redusa pe actiuni.”

SUA - Economia va atinge cel mai scazut nivel

“Scaderea nivelului cererii agregate in economie a fost si este impulsionata de sentimentul de pana acum. Totusi, exista riscul ca acest sentiment sa creeze o spirala descendenta, in care nivelul redus al consumului si rata crescuta a somajului sa se alimenteze reciproc,” a declarat Rainer Singer, Head of CEE Macro-/Fixed Income Research. Cu toate acestea, Erste Bank se asteapta ca economia sa atinga in scurta vreme nivelul cel mai scazut, urmand sa se produca o revenire treptata in a doua jumatate a anului. Argumentele care sustin aceste asteptari sunt: factorul asigurator al rambursarilor de impozite care se vor ridica la 0,6% din PIB, incepand cu luna mai, si ipoteza, mai putin certa, ca pietele financiare se vor calma. Analistii Erste Bank estimeaza ca Banca Centrala a SUA va reduce din nou ratele dobanzilor cu 50 bps la sfarsitul lui aprilie. Pana la data viitoarei intalniri, la sfarsitul lui iunie, situatia ar trebui sa se calmeze pentru a permite ratei cheie a imprumuturilor de 1,75% sa ramana neschimbata. In contextul in care pietele sunt in curs de redresare, piata obligatiunilor va pierde doar o mica parte din castigurile de pret realizate in ultimele cateva luni. “Ne asteptam la o usoara revenire a dolarului american,” a declarat Rainer Singer.

Piata de capital din SUA: Riscurile au o pondere mai mare decat oportunitatile


“In urmatoarele cateva saptamani pare probabila o redresare a pietei bursiere din SUA, la inceputul trimestrului al doilea. Totusi, apreciem ca profitul pe actiune estimat pentru S&P 500 este mult prea ridicat, din cauza economiei lente din SUA. Ramane loc pentru noi revizuiri care sa diminueze estimarile de profituri pentru lunile urmatoare, ceea ce va avea un anumit impact asupra pietei de capital,” a declarat Hans Engel, Market Strategist for International Equities, referitor la piata de capital din SUA.

Analistii Erste Bank evalueaza actiunile cu potential de crestere ca fiind inca atragatoare, in special actiunile companiilor cu activitati internationale. Astfel, investitorii trebuie sa prefere actiunile cu nivel scazut de indatorare si fluxuri de lichiditati stabile. “In mediul actual, este probabil o idee buna sa alocam o expunere redusa actiunilor din SUA, tinand cont ca raportul dintre risc si profitul estimat face mai atragatoare actiunile din alte regiuni,” este recomandarea lui Hans Engel.

Zona Euro: Economia se va “raci” moderat

Economia Zonei Euro a reusit sa reziste destul de bine: Germania si Franta prezinta rate de crestere satisfacatoare, iar Spania si Italia dau semne de slabiciune. In acelasi timp, inflatia este in crestere, iar Banca Centrala Europeana (BCE) inca este prinsa la mijloc: de o parte se afla economia cu un ritm tot mai lent si criza pietei financiare; pe de alta parte – inflatia ridicata. In final, balanta ar trebui sa incline catre scaderea ratelor dobanzilor, pentru ca scaderea preturilor materiilor prime va usura presiunea inflationista si astfel va acorda BCE ragazul de care are nevoie pentru a acorda un sprijin mai puternic refacerii economiei. In al doilea trimestru se estimeaza ca obligatiunile guvernamentale vor continua sa beneficieze de pe urma incertitudinii foarte raspandite si a recuperarii gradate a tranzactionarii pe pietele de instrumente de tip asset-backed. Pe termen lung, analistii Erste Bank estimeaza ca obligatiunile guvernamentale sunt supraevaluate si, ca urmare, recomanda perioade de maturitate scurte pentru investitorii pe termen lung. Totusi, in comparatia cu obligatiunile din SUA, obligatiunile guvernamentale in euro ar trebui sa aiba o evolutie mai buna.

Piata de capital din Europa: Dezvoltarea va continua intr-un ritm relativ stabil

In ansamblu, factorii pozitivi si negativi din Europa se afla in echilibru si, din acest motiv, Erste Bank estimeaza ca pietele de capital europene vor inregistra trenduri evoluand pe orizontala in trimestrul viitor. Cresterea veniturilor pentru anul financiar 2008 a fost deja revizuita si ajustata la o valoare mai mica pentru companiile din DJ EuroStoxx – ajungand de la 11,8% la numai 7,6%.

Majoritatea companiilor au reusit sa mentina la un nivel inalt numarul de comenzi primite si productia industriala, in ciuda intaririi monedei euro si a preturilor materiilor prime, tot mai ridicate. Dintr-o perspectiva fundamentala, Europa este mai bine pozitionata decat SUA, dar tot nu va reusi sa se decupleze complet din cauza riscului de piata in ansamblu, daca fluxul de vesti negative din SUA va continua. Totusi, chiar si in eventualitatea unor posibile restabiliri de preturi, Erste Bank estimeaza ca bursele din Europa se vor dezvolta mai stabil decat in alte regiuni. “Ca urmare, recomandam alocarea unei expuneri mai mari obligatiunilor europene incluse in clasa de active a actiunilor,” a declarat Hans Engel.

Japonia: Pe termen mediu se estimeaza intarirea yen-ului fata de euro

“Traiectoria descendenta inregistrata in SUA prezinta un risc considerabil in lunile urmatoare, cu atat mai mult daca tinem cont de faptul ca economia japoneza a demonstrat in trecut cat este de susceptibila. Totusi, mesajul esential al previziunilor noastre pentru Japonia este ca se estimeaza o stabilizare a situatiei din SUA in trimestrul al doilea, ceea ce va face, astfel, sa fie vorba de o criza de scurta durata. Consideram ca economia japoneza are un avant suficient de puternic pentru a supravietui acestei faze,” a declarat Rainer Singer. Desigur, situatia nu va trece fara sa afecteze cresterea economica, dar economia japoneza ar trebui totusi sa se mentina pe o traiectorie de expansiune. Factorul hotarator din lunile viitoare pentru rata de schimb a yen-ului japonez va fi toleranta redusa la risc de pe piete. In aceste conditii, se estimeaza ca va continua reducerea volumului tranzactiilor valutare de tip carry trade. Spread-ul mult mai redus al ratei dobanzii in SUA si viitoarele reduceri ale ratelor dobanzilor, ce vor fi operate de BCE, sunt alti indicatori ai acestui trend. “Consideram ca yen-ul va continua sa se intareasca fata de moneda euro, pe termen mediu,” a declarat Singer.

Piata de capital din Japonia: O piata atractiva, cu potential

“Evaluam piata bursiera din Japonia ca fiind inca atractiva. Dupa parerea noastra, nu este necesar sa fim exagerat de pesimisti, insa la ora actuala piata stabileste preturile luand in considerare cel mai nefericit scenariu. Nivelul de evaluare inregistreaza o scadere-record in comparatie cu propriul istoric, in timp ce raporturile pret/venit au atins acelasi nivel ca acela al competitorilor din Europa si SUA,” declara Hans Engel. Intrucat la ora actuala pare putin probabil ca Japonia sa se decupleze de alte piete de capital importante, analistii Erste Bank evalueaza piata bursiera japoneza ca fiind neutra in contextul actual al alocarii internationale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri