Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a deschis pe verde pentru a doua sedinta consecutiv, cu aprecieri importante pe toti indicii, de pana la 1,64%, in vreme ce schimburile din prima jumatate de ora s-au redus cu un sfert, la doar 2,31 milioane lei (637.817 euro).
Evolutia de ieri a Bursei de la Bucuresti a stat sub semnul aprecierilor, vizibile in special pe titlurile petroliere si bancare, animate cel mai probabil de cumparatori straini, apreciaza brokerii chestionati de Wall-Street. Indicele BET s-a apreciat cu 1,04% iar BET-C cu aproape 1,5 procente, pe o lichiditate totala a pietei de 7,2 milioane de euro.

Societatile de Investitii Financiare nu au reprezentat interes ieri, volumele de tranzactionare fiind cu mult sub medie, in timp ce indicele BET-FI a fost singurul care s-a depreciat, cu -0,61%. “Corectiile de ieri au venit pe fondul lipsei cumparatorilor puternici din piata, acestia preferand deocamdata doar sa urmareasca evolutia BVB, asteptand momentul oportun pentru a intra, dupa calmarea situatiei externe”, crede Radu Taranu, trader la Intercapital Invest.

Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard ne-a declarat ca ieri nimeni nu a fost interesat de SIF-uri, acestea avand o lichiditate mult sub medie.

Desi indicii europeni au fost pe verde mai toata ziua, valoarea de inchidere a indicelui financiar s-a apropiat foarte mult de pragul psihologic de 50 000 de puncte. Radu Taranu ne-a mai spus ca acest nivel este foarte aproape si de corectie cu 50 de procente a indicelui din maximul istoric.

“SIF au continuat sa se deprecieze usor si in sedinta de ieri, cu 0,61%, continuand evolutia pe trend descendent, desi cei mai importanti indici europeni au fost pe verde toata ziua, in aceste conditii valoarea de inchidere pentru BET-FI este de 50.265,69 puncte, foarte aproape de pragul psihologic de la 50.000 de puncte. Foarte important va fi daca pragul psihologic de la 50.000 de puncte va tine in perioada imediat urmatoare, acesta fiind un nivel foarte apropiat si de corectia cu 50% a indicelui din maximul istoric, iar daca acesta va rezista este posibil sa asistam la un rebound tehnic”, a continuat traderul de la Intercapital.

La extrema celalalta s-au aflat titlurile petroliere si bancare, reprezentate in special de BRD si Petrom care au inregistrat volume importante dar si aprecieri mari, de 4,5 procente pentru BRD si 4,69% in cazul BRD.

“In sedinta de ieri s-a observat o presiune crescuta la cumparare pe BRD si SNP, acestea suferind aprecieri de aproape 5%, in cazul SNP volumul facut in piata fiind foarte bun, posibil sa fi intrat investitori straini la cumparare. Pentru sedinta de astazi este posibil sa avem usoare cresteri pe toti indicii bursieri”, ne-a mai expliact Radu Taranu.

Petrom (SNP) au câstigat 4,69%, la 0,4460 lei, pe fondul primei lichiditati a sedintei, de 8,61 milioane lei, in timp ce actiunile RR) s-au ieftinit cu 4,92%, la 0,0619 lei, in urma unor schimburi de numai 341.352 lei. ING Bank a recomandat recent vânzarea titlurilor Rompetrol si a dat un pret tinta de 0,0342 lei/actiune, in timp ce pentru actiunile Petrom a recomandat cumpararea la un pret tinta de 0,5140 lei/actiune, cu 15% peste pretul pietei.

Transferurile cu actiunile SIF Oltenia au atras a treia lichiditate din piata, de 1,68 milioane lei, iar titlurile au stagnat la pretul de 2,72 lei, in timp ce actiunile SIF Muntenia s-au mentinut la 1,54 lei, pe un rulaj de 1,22 milioane lei. Schimburile cu actiuni SIF2 au insumat 1,03 milioane lei, iar pretul lor a coborât cu 2,23%, in vreme ce titlurile SIF) s-au depreciat cu 1,20%, la 2,46 lei, si au inregistrat o lichiditate de 914.499 lei. Titlurile SSIF Broker au cazut cu 8,18%, la 1,46 lei, pe o lichiditate de 956.264 lei.

SSIF Broker Cluj estimeaza pentru acest an o scadere a profitului brut cu 42%, pâna la 26,1 milioane lei, pe fondul reducerii incasarilor cu o treime fata de anul trecut, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli publicat luni de societatea de brokeraj, informeaza NewsIn.

Actiunile Erste au castigat 1,28%, pana la cotatia de 150 lei, pe o lichiditate de 594.186 lei. Actiunile Pe sectorul derivatelor pe actiuni si cursuri valutare au fost incheiate doar 25 de contracte, in urma unei tranzactii de 10.750 lei (2.960 euro). Astfel, derivatele pe actiunile Petrom (SNP08JUN), cu scadenta in iunie, au avut o cotatie de 0,43 lei, in stagnare fata de sedinta precedenta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri