Sentimentul de optimism ce a caracterizat pietele de capital internationale s-a transmis ieri si la BVB, intr-o sedinta marcata de evolutii ascendente, cu o cresetere de peste 2 procente pentru segmental financiar, desi lichiditatea totala a fost in continuare modesta, de 7,4 milioane de euro.
Cumparatorii au fost atrasi mai mult de segmentul SIF-urilor, indicele BET si BET-C au inregistrat aprecieri mai usoare, de sub un procent, din cauza pierderilor suferite ieri de BRD, RRC si Broker Cluj.

“Sedinta de ieri a fost in ton cu pietele externe de capital. Astfel, pana la ora inchiderii bursei de la Bucuresti principalele piete europene erau pe un usor plus, iar piata americana a cunoscut un entuziasm de moment in ultima sedinta pe baza publicarii unor rezultate financiare peste asteptarile analistilor la Coca Cola, JP Morgan si Intel”, a declarat, pentru Wall-Street, Andreea Ciobanu, seful departamentului de analiza al Intercapital Invest. “A fost o sedinta optimista, impulsionata mult si de evolutia americanilor, unde s-au dat raportari pozitive ale marilor companii”, ne-a explicat Paul Brendea, analist la Prime Transaction.

Indicele financiar se afla in continuare in zona pragului de 50 000 de puncte, fapt ce creeaza o oarecare presiune si determina intrari ale cumparatorilor, in acest caz, spun brokerii. Partea buna este ca nu a scazut sub acest nivel, a reusit sa reziste si sa se consolideze.

“Indicele BET-FI se afla in zona pragului de 50 000 de puncte si in astfel de momente apar cumparatori sau vanzatori, lucru vizibil si azi pe societatile de investitii financiare. Suntem inca in zona de alerta, trendul descendent se mentine dar mai apar si fluctuatii. Un aspect pozitiv este ca BET-FI nu a spart pargul de 50 000, desi zilele trecute coborase putin sub acest nivel. Dar a inchis peste si s-a stabilizat”, a mai spus Brendea.

Evolutia viitoare – influentata de rezultatele companiilor americane

Ce se va intampla in continuare cu BVB va depinde foarte mult de burseke internationale. “avand in vedere ca este o perioada de rezultate la americani, trebuie sa speram ca nu vor veni vesti proaste din aceasta directie”, a mai psus analistul de la Prime Transaction.

“In continuare sunt asteptate raportari trimestriale pentru multe alte mari companii listate pe pietele externe, entuziasmul in piata al investitorilor putand fi estompat de companii cu raportari mai slabe/sub asteptarile pietei. In plus, lasand la o parte raportarile financiare trimestriale aceleasi trei probleme mari persista pe termen mediu si chiar lung: evolutia pietei imobiliare americane, pretul petrolului si previziunile sumbre pentru economia Americana din partea FED si a altor institutii”, crede Andreea Ciobanu.

Avand in vedere acest lucru asteptarile analistei pentru perioada urmatoare sunt de volatilitate mai ridicata, chiar daca pe plan intern momentan fluxul de informatii nu este unul negativ si au existat si stiri positive.

Per ansamblu, tendinta de ieri a fost ascendenta

Transferurile cu actiunile SIF Oltenia au atras prima lichiditate din piata, de 4,47 milioane lei, iar titlurile au castigat 1,47%, in timp ce actiunile SIF Muntenia s-au scumpit cu 1,95%, la cotatia de 1,57 lei. Schimburile cu actiuni SIF Moldova au insumat 2,85 milioane lei, iar pretul lor a urcat cu 1,83%, in vreme ce titlurile SIF Banat-Crisana s-au apreciat cel mai mult de pe sectorul societatilor de investitii - cu 3,25% - la 2,54 lei, si au inregistrat o lichiditate de 2,61 milioane lei.

Titlurile SSIF Broker si-au continuat deprecierea, inregistrand o scadere cu 2,05% in sedinta de joi, la pretul de 1,43 lei si o lichiditate de 591.808 lei, dupa ce in sedinta precedenta s-au prabusit cu 8,18%.

Sectorul petrolier a continuat evolutia divergenta din sedinta anterioara, provocata de recomandarile ING Bank cu privire la tinta de pret pentru actiunile RRC si SNP. Astfel, cotatia titlurilor Petrom au castigat 0,90%, la 0,45 lei, pe fondul celei de-a doua lichiditati a sedintei, de 3,58 milioane lei, in timp ce actiunile Rompetrol Rafinare s-au ieftinit cu 3,07%, la 0,06 lei. Sectorul bancar a avut o evolutie pozitiva pe ansamblu ieri, daca luam in calcul scumpirea titlurilor Erste cu peste 3%, dar rulajele au scazut.

Cotatia actiunilor Bancii Transilvania a urcat cu 1,43%, la 0,71 lei, pe un rulaj de 1,61 milioane lei, in vreme ce titlurile BRD s-au ieftinit cu 0,48. In schimb, actiunile Erste Bank au castigat 3,07%, pana la cotatia de 154,60 lei, pe o lichiditate de 499.476 lei. In sedinta de ieri a fost transferata o obligatiune a International Leasing (YTLS10), pentru suma de numai 47,78 lei. Pe sectorul derivatelor pe actiuni si cursuri valutare au fost incheiate 47 de contracte, in urma a 7 tranzactii de 42.000 lei (11.612 euro).

Astfel, derivatele pe actiunile Petrom cu scadenta in iunie (SNP08JUN) au avut o cotatie de 0,43 lei, in stagnare fata de sedinta precedenta, fiind incheiate 25 de contracte. Derivatele pe activul suport al titlurilor SIF Oltenia cu scadenta in iunie (SIF508JUN) au atras 22 de contracte si au fost cotate la 2,84 lei, cu o apreciere de 1,79%.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri