Activele nete ale societatilor de investitii financiare (SIF) insumau la sfarsitul lunii martie 10,05 miliarde lei, in scadere cu 3,4% fata de luna anterioara, pe fondul corectiilor suferite de actiuniile listate la Bursa din portofoliul SIF-urilor, potrivit Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).

SIF Transilvania (SIF3) conduce in topul valoric al activelor, afisand la sfarsitul lunii martie un activ net total 2,499 miliarde lei, in scadere cu 2,26% fata de luna anterioara, iar SIF Oltenia (SIF5) urmeaza cu active de 2,357 miliarde lei si o depreciere de 3,88%, arata comunicatul (UNOPC).

Activele SIF Muntenia (SIF4) s-au cifrat la sfarsitul lunii trecute la 1,88 miliarde lei, in scadere cu 4,55%.

SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Moldova (SIF2) se situeaza pe ultimele locuri dupa activele nete, cu 1,778 miliarde lei si o depreciere de 3,27%, respectiv 1,53 miliarde lei si o devalorizare de 5,02%.

Actiunile cotate la Bursa detineau in luna martie o pondere de 79,1% din totalul activelor SIF-urilor, in valoare totala de 8,15 miliarde lei.

Dupa structura activelor, cele cinci societati de investitii si-au diminuat cu circa 14% investitiile financiare pe termen scurt, de la 9,5 miliarde lei pana la 8,1 miliarde lei, dar nu si-au modificat semnificativ ponderea in totalul activelor, acestea ajungand la 79%, comparativ cu 81%, cat era la finalul anului 2007.

Ponderea actiunilor cotate in investitiile pe termen scurt a ramas de 99%.

In schimb, investitiile SIF-urilor in fondurile de investitii se ridicau la sfarsitul lui martie la 20,9 milioane lei, cu circa 7% mai putin decat in luna anterioara si cu 20,3% sub nivelul de la finalul anului 2007.

SIF Muntenia continua sa aiba cea mai mare expunere in aceste vehicule de investitii, cu plasamente de 12,8 milioane lei, reprezentand 0,65% din totalul activelor sale, fata de media de 0,2% pe ansamblul SIF-urilor.

Certificatele de depozit nu se gasesc in plasamentele celor cinci societati de investitii, in timp ce plasamentele in titluri de stat au scazut in martie cu 18%, pana la 17,3 milioane lei.

Anul trecut, titlurile de stat nu se regaseau deloc in portofoliul SIF-urilor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
SIF-urile decoleaza pe bursa dupa ce legea pragului primeste ok-ul