Oferta publica initiala a procesatorului de PVC Teraplast Bistrita (TRP) a atras 56,04 milioane lei, dupa ce investitorii au suprasubscris cu 3,7% cele 49,6 milioane titluri emise, au anuntat reprezentantii Raiffeisen Capital & Investment, intermediarii ofertei.
Oferta publica initiala s-a desfasurat in perioada 7-17 aprilie avand ca scop admiterea la tranzactionare a titlurilor Teraplast, la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Teraplast a oferit spre subscriere 49,6 milioane actiuni, reprezentand 20% din capitalul social al companiei inaintea majorarii.

Investitorii au subscris 51,42 milioane actiuni, in valoare totala de 56,04 milioane lei, ceea ce a dus la o rata de suprasubscriere de 3,7%.

Investitorii au putut subscrie actiuni in cadrul ofertei la un pret cuprins intre 1 si 1,40 lei, dar pretul final a fost stabilit la 1 leu, deoarece oferta a fost subscrisa de mai putin de trei ori. Potrivit prospectului de oferta, in cazul in care numarul de actiuni solicitate ar fi fost de trei ori mai mare decat numarul de titluri emise, pretul de subscriere al unei actiuni ar fi fost stabilit la limita superioara a intervalului, adica 1,40 lei.

Alocarea actiunilor Teraplast se va face in mod proportional, prin modalitatea pro-rata, iar primii patru actionari ai companiei, dupa marimea participatiilor, nu isi vor putea vinde actiunile detinute timp de 180 de zile, conform unei clauze din prospectul de oferta, care restrictioneaza transferul titlurilor (perioada de lockup).

Potrivit reprezentantilor Teraplast, banii obtinuti in urma IPO-ului vor fi folositi pentru relocare si cresterea capacitatii de productiei. Procesatorul de PVC si-a propus investitii de 66 milioane euro in urmatorii sase ani pentru cresterea capacitatii de productie la toata gama de produse.

Cele mai mari investitii sunt planificate pentru anul 2008, cand au fost alocate circa 40% din sumele necesare pentru finantarea acestora, urmand ca pana in 2013 volumul investitiilor sa scada treptat, a mai precizat directorul companiei.

Compania este in prezent intr-un plin proces de mutare a tuturor facilitatilor sale de productie intr-un singur amplasament, in afara orasului Bistrita, care se va incheia la sfarsitul anului 2008. Noul amplasament al parcului industrial se intinde pe circa 20 de hectare in localitatea Saratel, la circa zece kilometri de Bistrita.

Dorel Goia era principalul actionar companiei inaintea ofertei publice, cu o detinere de 39,36% din actiuni, in timp ce directorul general, Emanoil Viciu, controla 24,53% din companie. SIF Banat-Crisana (SIF1) avea o participatie de 13,08%, iar Marley Magyarorszag - sucursala din Ungaria a celui mai mare producator mondial de instalatii, compania franceza Aliaxis - detinea 9,22% din actiunile Teraplast.

Teraplast Bistrita este cel mai mare procesator de PVC din Romania, cu o cota de piata de 36% in segmentu tubulaturii din PVC si de peste 30% in segmentul tubulaturii de polipropilena, conform calculelor companiei pentru anul 2007.

Grupul Teraplast cuprinde trei societati: Teraplast, Plastsistem si Politub. Teraplast detine 70,43% din Plastsistem si 50% din Politub, restul fiind detinut de Sicotub, un producator important de tevi din plastic din Franta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri