Prima sedinta de tranzactionare a saptamanii a fost caracterizata de o tendinta generala de apreciere, dominata mai mult de segmentul societatilor de investitii financiare. Brokerii spun ca s-a intrat puternic la cumparare ieri, si ca volumele bune si cresterile ar putea indica o revenire sau cel putin o stabilizare.
Indicele societatilor de investitii financiare, BET-FI, a castigat ieri 3,32 de procente, dup ace pe tot parcursul sedintei s-a observat o presiune la cumparare pe acest segment. “Societatile de Investitii Financiare deschid saptamana cu o sedinta de apreciere foarte buna, de 3,32%, astazi fiind prima zi cand toate cele 5 SIF-uri se tranzactioneaza dupa trecerea perioadei cand 4 din ele au fost suspendate pentru desfasurarea AGA”, a declarat, pentru Wall-Street, Radu Taranu, trader la Intercapital Invest.

Acesta mai spune ca, in aceste conditii, valoarea de inchidere pentru BET-FI este de 52.822,93 puncte, indepartandu-se de pragul psihologic de la 50.000 de puncte, fiind posibile noi aprecieri in sedintele imediat urmatoare avand in vedere si presiunea crescuta la cumparare manifestata pe finalul sedintei de azi. "Faptul ca nu s-a intrunit cvorumul necesar la SIF 1 si SIF2 si nu au putut fi aprobate majorarile de capital si modificarea pragului care erau propuse pe ordinea de zi in AGEA au avut un impact pozitiv asupra investitorilor de la BVB. Trebuie avut in vedere ca acesti emitenti se afla intr-o zona de puternic oversold, caderile din ultimele 9 luni fiind de aproape 50% pe indice, foarte mult, desi principali indici internationali au avut deprecieri mai usoare", adauga Taranu.

Lichiditatea pietei reglementate a sporit cu o treime, pana la 28,27 milioane lei (7,74 milioane euro). Intreaga sedinta a fost dominata ieri de o tendinta de crestere, indicele BET a castigat 1,35% iar indicele compozit, BET-C a crescut cu 1,15%.

“In sedinta de ieri au fost primele cresteri dupa o aproximativ trei saptamani in care piata romaneasca a mers in contra burselor mari. Debutul a fost putin ciudat, erau diferente foarte mari intre Bid si Ask. Dar pe parcurs, tranzactiile au revenit la normal”, ne-a declarat Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard.

Specialistii spun ca aceasta sedinta ar putea fi un semnal pozitiv, daca tendinta va continua si in zilele urmatoare. “Ar putea fi un inceput bun, dar trebuie sa mai asisam la cateva sedinte consecutive cu cresteri si volume importante ca sa se poata inlatura posibilitatea unor noi scaderi mari. Actiunile trebuie captate aici, pe volume mari si sa se cumpere din piata”, crede Ciubotaru.

“Am avut evolutii pozitive pe majoritatea blue-chips-urilor, fara insa a fi facute pe volume impresionante, cu exceptia BRK, semn al unei usoare reveniri a increderi investitorilor intr-o posibila intoarcere de trend, dupa ce s-a observat o stabilitate a pietelor internationale”, ne-a mai spus Taranu. Acesta ne-a mai explicat ca evolutia va depinde si de vestile de pe pietele internationale, mai ales ca astazi sunt asteptate vesti din SUA.

“Totusi maine trebuie sa soseasca in USA GDP-ul aferent primului trimestru, care ne poate indica daca economia americana a intrat in recesiune sau nu, precum si o noua intalnire a FED in care este posibil sa avem o noua taiere a dobanzii de referinta de 0,25% conform majoritatii analistilor”, a incheiat traderul Intercapital.

Titlurile SIF Moldova au atras prima lichiditate a sedintei, de 5,43 milioane lei, si s-au apreciat cu 2,69% iar actiunile SIF Oltenia au urmat cu un rulaj de 5,12 milioane lei si o cotatie în urcare cu 5,07% fata de sedinta precedenta.

Si sectorul bancar a consemnat o evolutie buna, cu aprecieri de pana la 1,91%. Actiunile Bancii Transilvania au atras a patra lichiditate din piata, de 2,46 milioane lei, iar cotatia titlurilor a urcat cu 1,36%. În schimb, titlurile BRD au stagnat la cotatia de 21 lei, pe un rulaj modest, de 676.609 lei, în vreme ce actiunile Erste Bank s-au scumpit cu 1,91%, pana la 160 lei, in urma unor schimburi de 1,94 milioane lei.

Actiunile celor doua companii petroliere au avut o evolutie pozitiva ieri , apreciindu-se considerabil. Astfel, titlurile Rompetrol s-au scumpit cu 2,20%, la pretul de 0,0603 lei, pe o lichiditate de 1,42 milioane lei, iar actiunile Petrom (SNP) s-au apreciat cu 2,23%, la 0,5050 lei, în urma unui rulaj de 1,09 milioane lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri