Piata de capital romaneasca este inca tensionata si trebuie sa se dezvolte din mai multe puncte de vedere, incepand cu emitenti noi care sa genereze un volum de tranzactionare mai mare decat in prezent. Presedintele societatii de administrare Raiffeisen Asset Management (RAM), Mihail Ion, explica, intr-un interviu acordat Wall-Street, premisele unei intoarceri de trend la BVB dar si gradul de corelare al bursei romanesti cu pietele puternice.
Comparativ cu celelalte state emergente, piata romaneasca de capital a avut pierderi foarte mari in aceasta perioada de criza financiara globala. Explicatiile si cauzele acestor deprecieri importante au fost date de-a lungul ultimelor luni de numerosi analisti., dar solutia iesirii din acest trend se interescteaza la un moment dat cu premisele dezvoltarii bursei ca piata si ca institutie economica.

“Piata de capital trebuie sa se dezvolte; vor aparea mai multi emitenti, companii noi private si de stat, va creste volumul de tranzactionare, si se va forma si in tara noastra un sector institutional puternic. Romania este cel mai in urma la acest sector, alte tari deja din 1995, pana spre 1999 au ajustat cadrul legislativ si au acumulat in timp. Apoi se va dezvolta si sectorul fondurilor mutuale care este un sector structural, va creste si asertiunea pietei de capital”, ne-a declarat Mihail Ion.

Pe langa acestea, conteaza foarte mult si contextul intern si extern, care, mai ales in ultima vreme, a avut un impact important in evolutia pietelor. “Nu trebuie sa scapam din vedere faptul ca suntem inca intr-o perioada volatila si pe pietele internationale, orice stire pozitiva sau negative influenteaza mai mult decat ar trebui. Bursa este tensionata”, a mai spus acesta. Revenirea strainilor va fi un alt factori decisive pentru o imbunatatire a situatiei BVB, desi acest factor depinde si de contextual international dar in mare masura si de cel macroeconomic intern.

“BVB este si o piata emergenta si reactioneaza cum se vede. O parte din straini si-au redus detinerile de pe piata interna nu numai din cauza contextului international dar si din cazua contextului macroeconomic intern”, a mai explicat presedintele Raiffeisen Asset Management. Acesta a mai spus ca va conta foarte mult si aparitia de noi instrumente, in special de acoperire si ca aparitia pietei derivatelor la BVB este un semnal imbucurator, desi este nevoie de o lichiditate mai mare, mai ales de pe segmentul institutional.

Asadar, evolutiile de pe plan international isi vor pune amprenta in continuare asupra BVB, desi scaderile sunt justificate foarte mult si de contextul macroeconomic romanesc, care tine departe investitorii romani, a mai spus Ion.

“Jucatorii straini vor reveni interesati cand se va vedea o revenire a apetitului la risc, pentru ca pietele emergente au o perspective de crestere mai ridicata, darn u sunt exploatate din cauza sentimentului investitorilor globali. Sunt elemente cheie in evolutia globala si locala pe care le vom vedea si care vor intoarce trendul. Este greu de spus cand”, a conchis acesta.

O decuplare de pietele externe nu este posibila

Corelarea dintre piata noastra si cele ale statelor cu economii puternice a fost un subiect scris si discutat foarte mult in ultimele luni. Chiar daca erau sedinte, perioade chiar, cand evolutia BVB nu se asemana cu cea ale burselor externe, majoritatea specialistilor bursieri au spus ca bursa noastra se coreleaza. Mihail Ion crede ca aceasta corelare nu este foarte puternica, ci mai mult ca sens, iar o decuplare nu este posibila.

“Romania devine un punct pe harta globala a pietei financiare internationale si, in consecinta, tinand cont de volumele care pot fi mobilizate de investitorii locali, comportamnetul lor influenteaza piata de la Bucuresti. E justificata astfel o corelare, ce este vizibila si in cursul de schimb, desi exista si o componenta locala de scurta durata”, ne-a explicat acesta.

Ion ne-a mai spus ca fenomenul de contagiune se manifesta la nivel global, iar decuplarea este valabila doar in caul pietelor foarte mici(de exemplu Serbia, care a inregistrat cresteri si a reactionat foarte tarziu la criza internationala)

Un alt exemplu dat de presedintele si directorul Raiffeisen Asset Management a fost al pietelor din Orientul Apropiat, care au ingregistrat aprecieri.”Cresterea lor este legata de caderea aceasta, ce cresterea pretului petrolului. Deci nici acestea nu s-au decuplat, ci, din contra, criza este unul din factorii care au generat aprecierile”, a incheiat Mihai Ion.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri