Aprecierile indicilor BVB din ultimele sedinte, dublate de o lichiditate in crestere ar putea fi primele premise ale unui trend ascendend in piata de capital, spun brokerii chestionati de Wall-Street.
Unul din cele mai importante aspecte ale evolutiei bursei din ultimele sedinte este acela ca vestile bune incep sa aiba reactii in piata si ca au revenit cumparatorii. “Cel mai important este ca vestile bune incep sa conteze pentru investitori, acesta fiind un prim element pozitiv pe care il da piata. Lumea trebuie sa stie, insa, ca aceste cresteri mai violente, vor aduce si marcari de profituri, nu vom vedea zilnic aprecieri de 4-5 procente. Dar este foarte important ca din moment in moment poate incepe un trend ascendent in piata de capital romaneasca”, Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

Ieri, indicii au inregistrat cresteri puternice cuprinse intre 2,85% si 5,30%, iar rulajul pietei a sporit pana la 13 milioane de euro. Indicele BET s-a apreciat cu aproape 4 procente, iar indicele BET-C a castigat 2,85%. Cea mai mare crestere a fost inregistrata de indicele societeatilor de investitii financiare, care a crescut ieri cu 5,3 procente, pana la 53.271 puncte.

“Au fost cresteri importante, dar volumele nu au crescut foarte mult. SIF-urile se afla in range-ul lor de cateva zile de cresteri, cateva zile de corectii. S-a observat ieri ca vanzatorii s-au retras, dar in acelasi timp nu au fost cumparatori agresivi care sa creasca foarte mult lichiditatea, ci s-a observat o prudenta la cumparare”, a declarat, pentru Wall-Street, Paul Brendea, analist la Prime Transaction.

Pe sectorul societatilor de investitii, titlurile SIF Moldova au avut cel mai mare rulaj, de 4,34 milioane lei, si s-au apreciat cu 6,13%, la 2,25 lei, iar actiunile SIF Banat-Crisana au atras schimburi in valoare de 3,55 milioane lei, pretul lor urcand cu 4,76%, la 2,42 lei.

Cotatia titlurilor SIF Oltenia s-a apreciat cu 4,63%, la 2,94 lei, pe fondul unui rulaj de 3,33 milioane lei, in timp ce pretul actiunilor SIF Muntenia a urcat cu 4,97%, la 1,69 lei, in urma unor schimburi de 3,16 milioane lei. Actiunile SIF3 s-au apreciat cu 6,08%, la 1,57 lei, pe un rulaj de 2,3 milioane lei
Cresteri importante pentru emitenti

Actiunile BRD SocGen au atras prima lichiditate din sedinta de ieri, de 10,4 milioane lei, si s-au apreciat cu 3,17%, iar titlurile TLV au castigat 6,41%si au generat a doua lichiditate din piata, de 4,82 milioane lei. Titlurile Erste Bank s-au apreciat cu 1,16%, la 174,50 lei, in urma unor schimburi de 2,87 milioane lei.
Pe sectorul energetic, schimburile cu actiuni Petrom au insumat 2,58 milioane lei, iar cotatia lor a urcat cu 2,02%, la 0,505 lei, in timp ce titlurile Transelectrica au castigat 3,92%, pe un rulaj de 867.400 lei.
“Bursa beneficiaza de un “rally” violent in aceste zile si acest lucru atrage incredere, mai ales ca este sustinut de rezultate financiare bune ale emitentilor. Acest lucru a atras in piata cumparatori mari, dand un semnal pozitiv si aducand cresteri ale cotatiilor dar si ale lichiditatii, in special pe cele mai mari companii: BRD, SNP. Dar aceasta tendinta s-a imprergnat pe toata piata. Si societatile de investitii financiare scazusera foarte mult si au beneficiat de o apreciere mai mare”, ne-a mai spus Mihai Chisu.

Pe sectorul instrumentelor financiare cu venit fix s-au tranzactionat 510 obligatiuni BCR, cu o valoare totala de 50.200 lei, la un pret de 95 lei/titlu, in stagnare fata de ultima data cand au fost tranzactionate. Drepturile de alocare Teraplast au atras un rulaj de 2.760 lei, si au inchis sedinta in crestere, cu 1,1%, la pretul de 0,92 lei.

Pe sectorul instrumentelor derivate de la BVB, investitorii au plasat joi 581.200 lei, in 466 de contracte la termen. Derivativele SIF Oltenia au atras cel mai mare interes, fiind incheiate 221 de contracte, iar cotatia pentru scadenta iunie a urcat cu 4,17%, la 3 lei. Derivatele pe actiuni SIF Moldova (SIF208JUN1) s-au apreciat cu 5,07%, pentru scadenta iunie, la 2,28 lei, dupa ce au fost perfectate 193 contracte. Derivativele pe actiuni Petrom (SNP08JUN1) cu scadenta in iunie au castigat 2%, pana la 0,51 lei, pe fondul incheierii a 50 de contracte.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri