In privinta indicelui BET, care urmareste evolutia actiunilor lichide listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), majoritatea expertilor vad o evolutie indecisa, 63,8% dintre ei indicand stagnare pentru urmatoarele patru saptamani.

De asemenea, 87% dintre brokerii chestionati se asteapta ca pe termen de un an indicele BET sa creasca, iar 73,4% dintre acestia mizeaza pe avansul BET in urmatoarele sase luni.

Situatia este aproximativ la fel si in cazul indicelui BET-FI, cu mici diferente. Jumatate dintre brokerii chestionati prognozeaza o stagnare pe termen de 1 luna. Cu toate ca indicele BET-FI se a atins minime locale la inceputul acestei saptamani, peste 80% din cei intervievati vad acest indice in crestere in urmatoarele 12 luni.

Daca in cazul celor 2 indici, procentul celor cu asteptari optimiste la 6 luni era mult mai mare comparativ cu procentul celor cu asteptari pesimiste sau de stagnare, in cazul RAQC cifrele sunt destul apropiate. Pe termen de 1 luna, peste jumatate dintre brokeri se asteapta la o stagnare a indicelui, un sfert la scadere si o cincime la cresterea valorii indicelui. Asteptarile pe termen de 1 an sunt foarte asemanatoare pentru toti cei trei indici.

Citeste si:

Comparand procentajul celor care s-au declarat "bullish" pe cei 3 indici, se contureaza o relativa tendinta de convergenta intre asteptarile legate de BET si BET-FI. Exista insa o diferenta semnificativa intre numarul celor optimisti cu privire la BETFI si cei optimisti cu privire la evolutia indicelui pietei Rasdaq pe termen de 6 luni.

La nivelul tuturor participantilor la sondaj, o evolutie pozitiva a cotatiilor actiunilor de pe BVB este asteptata sa se intample intr-un orizont de timp mai scurt decat cresterea cotatiilor companiilor de pe Rasdaq. Numarul celor care se asteapta la scadere pe termen de un an este foarte redus.

Studiul a fost realizat in perioada 6-9 mai, prin intervievarea a 96 de brokeri si traderi de la 26 de Societati de Servicii de Investitii Financiare (SSIF). Peste trei sferturi dintre specialisti au o experienta mai mare de doi ani pe piata de capital din Romania si 27% dintre acestia au o "vechime" de mai mult de cinci ani in piata.