Analistii mai multor societati de brokeraj estimeaza o stagnare a indicilor BET, BET-FI si Rasdaq-C in urmatoarea luna, insa considera ca pe termen mai lung, de sase luni sau un an, indicii bursieri isi vor spori valoarea, conform unui studiu realizat de firma de cercetare Prognosis.

In privinta indicelui BET, care urmareste evolutia actiunilor lichide listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), majoritatea expertilor vad o evolutie indecisa, 63,8% dintre ei indicand stagnare pentru urmatoarele patru saptamani.

De asemenea, 87% dintre brokerii chestionati se asteapta ca pe termen de un an indicele BET sa creasca, iar 73,4% dintre acestia mizeaza pe avansul BET in urmatoarele sase luni.

Situatia este aproximativ la fel si in cazul indicelui BET-FI, cu mici diferente. Jumatate dintre brokerii chestionati prognozeaza o stagnare pe termen de 1 luna. Cu toate ca indicele BET-FI se a atins minime locale la inceputul acestei saptamani, peste 80% din cei intervievati vad acest indice in crestere in urmatoarele 12 luni.

Daca in cazul celor 2 indici, procentul celor cu asteptari optimiste la 6 luni era mult mai mare comparativ cu procentul celor cu asteptari pesimiste sau de stagnare, in cazul RAQC cifrele sunt destul apropiate. Pe termen de 1 luna, peste jumatate dintre brokeri se asteapta la o stagnare a indicelui, un sfert la scadere si o cincime la cresterea valorii indicelui. Asteptarile pe termen de 1 an sunt foarte asemanatoare pentru toti cei trei indici.

Comparand procentajul celor care s-au declarat "bullish" pe cei 3 indici, se contureaza o relativa tendinta de convergenta intre asteptarile legate de BET si BET-FI. Exista insa o diferenta semnificativa intre numarul celor optimisti cu privire la BETFI si cei optimisti cu privire la evolutia indicelui pietei Rasdaq pe termen de 6 luni.

La nivelul tuturor participantilor la sondaj, o evolutie pozitiva a cotatiilor actiunilor de pe BVB este asteptata sa se intample intr-un orizont de timp mai scurt decat cresterea cotatiilor companiilor de pe Rasdaq. Numarul celor care se asteapta la scadere pe termen de un an este foarte redus.

Studiul a fost realizat in perioada 6-9 mai, prin intervievarea a 96 de brokeri si traderi de la 26 de Societati de Servicii de Investitii Financiare (SSIF). Peste trei sferturi dintre specialisti au o experienta mai mare de doi ani pe piata de capital din Romania si 27% dintre acestia au o "vechime" de mai mult de cinci ani in piata.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Piete de capital »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Bursa de Valori Bucuresti trece de maximul ultimilor 12 ani