Veniturile totale inregistrate de catre BVB in exercitiul financiar 2007 s-au ridicat la 54,2 milioane lei, cheltuielile totale au fost mentinute sub pragul de 20 milioane de lei, ceea ce a condus la realizarea unui profit net de 29 milioane lei, marcand astfel cel mai bun an de pana acum, a anuntat institutia.
Pe ordinea de zi a Adunarii Generale Ordinare si a Adunarii Generale Extraordinare s-au mai aflat si aprobarea situatiilor financiare ale anului 2007, stabilirea obiectivelor si aprobarea bugetului pentru anul 2008 impreuna cu tarifele si comisioanele BVB, majorarea capitalului social si modificarea actului constitutiv al societatii.

Obiectivele Bursei de Valori Bucuresti pentru anul 2008 sunt diversificarea oportunitatilor de investire, sustinerea tendintei de sofisticare a comportamentului investitional si consolidarea pozitiei BVB atat in relatia cu autoritatile si institutiile pietei financiare din Romania cat si pe plan international.

Pentru cel de-al treilea an consecutiv, actionarii au hotarat majorarea capitalului social prin capitalizarea rezervelor constituite din profitul net existent in sold la 31.12.2007. Astfel capitalul social va creste cu aproximativ 46 de procente de la 49.439.090 lei, la 76.741.980 lei.

Pentru a incuraja dezvoltarea pietei de capital din Romania, a atrage noi investitori si emitenti la Bursa de Valori Bucuresti, si a-si alinia costurile cu cele oferite de bursele din tarile din vestul Europei, pentru cel de-al treilea an consecutiv, actionarii BVB au hotarat continuarea reducerii anuale si bianuale a tarifelor si comisioanelor percepute. Pornind de la estimarea ca valoarea medie zilnica a tranzactiilor cu actiuni incheiate pe pietele administrate de catre BVB se va situa la nivelul de 14 milioane euro, s-a hotarat reducerea cu 10% a comisioanelor de tranzactionare fata de anul 2007.

In situatia in care valoarea medie zilnica a tranzactiilor cu actiuni incheiate pe pietele administrate de catre Bursa de Valori Bucuresti va atinge 16 milioane euro, BVB va mai opera o reducere cu 5% a comisioanelor de tranzactionare. Modificarea va intra in vigoare in luna imediat urmatoare inregistrarii valorii medii zilnice de 16 milioane euro si se va aplica pentru ofertele publice initiale si secundare de vanzare si cumparare, precum si pentru tranzactionarea obligatiunilor, actiunilor si drepturilor de preferinta, indiferent de sectiunea de piata. Pentru ofertele publice initiale si secundare de vanzare, in anul 2008, nu se va percepe comision de cumparare.

Se va oferi scutirea de la plata tarifului de procesare pentru admiterea la tranzactionare a actiunilor si drepturilor, precum si in cazul admiterii si mentinerii la tranzactionare a titlurilor de stat.

Actionarii BVB au hotarat modificarea actului constitutiv al societatii in sensul acordarii dreptului institutiilor de credit care sunt participante la sistemul de tranzactionare al BVB in calitate de intermediari de a deveni actionari cu drept de vot, punct introdus pe agenda la propunerea unui grup de actionari, avand in vedere ca majoritatea burselor de valori din UE au in structura actionariatului lor institutii de credit, detinatori de actiuni ordinare. In prezent in cadrul BVB tranzactioneaza 3 institutii de credit.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri