Potrivit reglementarilor CNVM, un operator de piata (bursa) trebuie sa aiba un capital social de cel putin 5 milioane euro, calculat la cursul de referinta comunicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) la data depunerii cererii de autorizare.

Actionarii BRM se vor intalni maine in sedinta ordinara, si mai au pe ordinea de zi aprobarea raportului de activitate pentru anul trecut si obiectivele de dezvoltare din anul curent.

BRM urmareste in acest an sa isi consolideze portofoliul de clienti, printre care se numara CFR, CFR Marfa, CFR Calatori, Posta Romana, Petrom Procurement, dar si atragerea de noi clienti, cu predilectie beneficiari ai fondurilor structurale si de coeziune.

Bursa mai are in vedere consolidarea si dezvoltarea activitatii pe piata energiei si pe piata produselor petroliere, prin extinderea tranzactiilor pe ringul energiei electrice si pe ringul produselor pertoliere, precum si inceperea tranzactiilor cu gaze naturale.

Citeste si:

Un alt punct al strategiei de dezvoltare a BRM il reprezinta impulsionarea activitatii de tranzactionare cu produse agricole -cereale si legume-fructe. In acest sens, BRM este preocupata de dezvoltarea - direct sau in parteneriate de proprietate - de proiecte concrete pentru depozite si laboratoare agreate de organismele abilitate, care sa fie permanent la dispozitia beneficiarilor operatiunilor bursiere, prin infiintarea unei societati privind asigurarea serviciilor de certificare a calitatii cerealelor si legumelor tranzactionate, precum si a altor marfuri.

Din punct de vedere al tranzactiilor pe ringurile BRM, conducerea bursei isi propune in actualul mandat obtinerea unei valori de tranzactionare de circa 1 miliard euro, ceea ce ar reprezenta o crestere a volumului de tranzactii cu 150% fata de anul trecut.

In prezent, BRM a dezvoltat, pe piata la disponibil, noua ringuri: produse petroliere, energie electrica, gaze naturale, carbune, marfuri generale, materiale de constructii, legume si fructe, cereale si ringul contractelor de procesare combustibili. Reteaua teritoriala a bursei numara 33 de terminale. Anul trecut, BRM a emis in premiera pentru piata romaneasca primele cotatii la produse petroliere.