Volatilitatea excesiva si incertitudinea a dominat, in ultima perioada, piata de capital romaneasca. Baze concrete nu exista inca, iar specialistii consultati de Wall-Street spun ca bursa este intr-o perioada de expectativa, dependenta in pare parte de aspectele macroeconomice ale economiei si microeconomice ale emitentilor.
“Este greu de spus daca va incepe un trend ascendent. Sunt multe din actiunile lichide care asteapta confirmarea unei consolidari. Cred ca zilele pe care le parcurgem sunt decisive pentru a se confirma consolidarile, urmand apoi o perioada de cresteri”, ne-a declarat Adrian Barbulescu, analist la Prime Transaction.

Silviu Enache, manager KD Capital Management crede ca suntem intr-un moment de expectativa si ca este fireasca prudenta investitorilor care se resimte in ultima perioada. “Societatile listate se afla in plina perioada de publicare a raportarilor financiare iar rezultatele de pana acum sunt in cele mai multe cazuri pozitive, chiar peste asteptari. Evolutia preturilor din ultimele saptamani ne face sa credem ca investitorii au decis sa marcheze profiturile pe care le obtin pe termen scurt. Este normal un astfel de comportament mai prudent in conditiile unei piete instabile. Acest lucru ne face sa credem ca in ultima perioada pe bursa au fost activi investitorii locali si in special speculatorii”, crede Enache.

In schimb, directorul adjunct al Intercapital Invest, Adi Lupsan, a declarat ca in aceste sedinte se pot pune bazele unui trend ascendent la bursei de la Bucuresti.”Chiar daca au fost corectii, acestea sunt firesti dupa cresterile de saptamana trecuta, pentru ca bursa nu putea sustine noi aprecieri accelerate. Daca facem o comparatie, acum o luna si jumatate au fost cresteri ale bursei de 10 procente in cateva zile, urmate de corectii mai severe. De data aceatsa nu s-a intamplat la fel”, a mai spus acesta.

Intoarcerea strainilor depinde de stabilizarea pietei

O conditie esentiala pentru inceperea unei perioade de cresteri sustinute si de volume importanta o reprezinta intrarea la cumparare a investitorilor straini. Dar si aici exista multi factori importanti. Nerezidentii se vor reorienta asupra pietei noastre de capital in momentul in care situatia va reveni la normal in tarile lor, spun brokerii. Apoi, este esential ca datele macroeconomice ale Romaniei sa fie in crestere si sa dea semnale pozitive. Nu in ultimul rand, rezultatele financiare ale emitentilor BVB trebuie sa fie imbucuratoare si sa indice perspective optimiste pe termen mediu si lung.

“Semnele de pana acum sunt bune: se preconizeaza un rezultat bun in agricultura, la care adaugam un regim pluviometric favorabil care duce la reducerea costurilor de productie a energiei si mai adaugam si o paritate leu/euro care a avantajat exportatorii. Toti acesti factori sunt determinanti pentru atingerea si chiar depasirea cresterii economice prognozate. Sper ca aceste rezultate pozitive sa ii determine pe marii investitori institutionali sa inteleaga faptul ca aceasta corectie inregistrata pe piata din Romania este disproportionata comparativ cu situatia economica din tara noastra. Desigur ar mai trebui ca piata din Romania sa fie competitiva si in ceea ce priveste serviciile, diversificarea produselor si nivelul de profesionalism”, ne-a mai declarat Silviu Enache.

Intrarea fondurilor de pensii va avea impact pe termen lung

Intrarea fondurilor de pensii in piata de capital romaneasca a fost un subiect discutat multa vreme de specialisti. Exemplul tarilor vecine, unde acest moment a marcat o perioada de crestere a lichiditatii si a capitalizarii este cat se poate de optimist, desi, pe termne scurt, impactul nu va fi de amploare.
Brokerii spun, insa, ca pentru moment, managerii acestor fonduri isi vor orienta plasamentele catre instrumente financiare cu grad redus de risc.

“Pe termen scurt, intrarea fondurilor de pensii la BVB nu va avea un impact semnificativ. O parte din administratori vor mai amana intrarea, pentru ca bursa are inca un grad ridicat de volatitlitate, sau se vor orienta catre instrumente financiare cu grad redus de risc, precum plasamentele monetare sau obligatiunile. Partea pentru actiuni nu va fi semnificativa, mai ales ca nici sumele acumulate nu vor fi foarte mari, pentru inceput”, a explicat Adi Lupsan.

Dupa o eventuala stabilizare si clarificare a situatiei acestia vor cauta sa identifice oportunitati cu grad mare de risc, care sa ofere si profituri atragatoare.

“Desigur, comportamentul managerilor de fond este dat si de cultura, mediul si tara de unde provin, este normal ca acestia sa investeasca in special in pietele care le sunt familiare, piete in care au mai operat. Presupun ca marea majoritate a managerilor fondurilor de pensii sunt familiarizati cu piata de capital autohtona si vor fi tentati sa aloce sume de bani importante pentru investitii in actiunile romanesti. Identificarea oportunitatilor existente este o activitate prevazuta in “fisa postului” a fiecarui manager de fond ori piata de capital din Romania ofera si acum o serie de actiuni stabile care au adus si vor mai aduce investitorilor rezultate favorabile”, ne-a mai spus managerul KD Capital.










Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri