Formatorii de piata (market makeri) de pe Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (Sibex) isi vor continua activitatea si in urmatoarele trei luni, dupa ce Comisia Nationala a Valorilor Mobliare a decis prelungirea programului pilot.
"Continuarea acestui program reprezinta dovada ca institutia market-makerului este deosebit de utila pietei si investitorilor. Acestia asigura lichiditate, iar rezultatele foarte bune din pietele unde market-makerii activeaza, cum ar fi DESNP iunie, RON/EURO iunie si septembrie sau DEEBS iunie si septembrie, unde volumele au crescut, indica importanta derularii unui astfel de program", a declarat presedintele Sibex, Teodor Ancuta.

CNVM a hotarat, in sedinta din 26 mai, continuarea programului pilot privind activitatea market makerilor pe piata reglementata de instrumente financiare derivate de la Sibiu pentru o perioada de trei luni.

"Intervalul martie-mai a fost unul experimantal atat pentru Bursa din Sibiu, cat si pentru intermediarii care au desfasurat activitate de market-making - WBS Romania si SSIF Broker - si s-a incheiat cu succes, mai ales daca tinem cont de faptul ca aceast sistem s-a constituit intr-o premiera absoluta pentru piata de derivate din Romania", a spus Darius Cipariu, directorul adjunct al Sibex.

Bursa Monetar-Finanicara si de Marfuri Sibiu si Casa Romana de Compensatie (CRC) vor analiza rezultatele programului pilot, urmand sa transmita evaluarea Comisiei. De asemenea, CRC si BMFMS vor reanaliza reglementarile proprii referitoare la formatorii de piata.

Market makeri si pentru optiuni in doua luni

"In perioada urmatoare, vom monitoriza activitatea market-makerilor pe piata Sibex si vom proceda la unele ajustari pentru a optimiza activitatea acestora. De asemenea, am demarat proiectul de implementare a sistemului de market-making si pe piata optiunilor si speram ca in maxim doua luni acesta sa fie operational", a mai spus Cipariu.

El a adaugat ca Bursa din Sibiu spera implementarea cat mai rapida a operatiunilor "short-selling" (vanzari in lipsa) pe piata spot pentru a asigura toate conditiile de operare in siguranta a market-makerilor pe piata Sibex.

Activitatea de market-making a fost implementata pentru prima data in martie anul curent, iar in prezent doar doua case de brokeraj opereaza ca formatori de piata pe Bursa din Sibiu, WBS Romania si SSIF Broker.

WBS Romania este market-maker pe derivatele pe actiuni Erste Bank (DEEBS) pentru scadentele iunie si septembrie, pe derivatele valutare leu/euro, cu scadenta iunie si septembrie, precum si pe derivatele leu/dolar si franc elvetian/leu. Broker Cluj opereaza pe derivatele pe activul suport al titlurilor Petrom (DESNP), cu scadenta martie.

Market maker-ul reprezinta un participant individual care este desemnat de catre o bursa sa mentina lichiditatea si continuitatea in procesul de tranzactionare.

Acestia sunt interesati de obtinerea unui profit avand rolul de a stabili pretul instrumentelor tranzactionate. Market makerii sunt obligati, chiar daca nu exista investitori interesati, sa tranzactioneze, sa coteze in permamenta bid-ul si ask-ul, (oferta si cererea) pentru fiecare instrument financiar desemnat, sa actualizeze preturile, incheind de asemenea tranzactii la preturile introduse.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri