Niciun actionar nu si-a sporit semnificativ participatia la Bursa din Sibiu (Sibex), dupa ce s-a incheiat a doua etapa a majorarii de capital social, fiind subscrise doar 78 de titluri din cele 7.110 oferite spre vanzare la pretul de 1.700 lei/actiune, a anuntat operatorul de piata.

Totodata, actionarii Sibex au hotarat, in adunarea generala extraordinara de miercuri, sa incorporeze rezervele constituite din profitul aferent anului trecut, de 952.400 lei, in capitalul social.

Astfel, vor fi acordate 4.762 titluri gratuite actionarilor inregistrati in 9 mai.

In a doua etapa a majorarii de capital, au intrat in actionariatul Sibex 16 persoane fizice, printre care se numara si presedintele Bursei, Teodor Ancuta, care a cumparat 2 actiuni, si inca 6 firme.

Firma din sectorul imobiliar Steaua Properties SRL a subscris cele mai multe actiuni, in numar de 20, urmata de fondul deschis de investitii Omnivest, cu 10 titluri si fondul deschis de investitii "Fondul pentru Comert Exterior", care a cumparat tot 10 actiuni.

In prima etapa, Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (Sibex) isi majorase capitalul social de aproape trei ori, la 20,56 milioane lei (circa 5,6 milioane euro), dupa ce actionarii au subscris 90,3% din actiunile nou emise.

Astfel, capitalul social al Bursei din Sibiu sporise cu 13,23 milioane lei (3,64 milioane euro, calculat la cursul de 3,6323 lei pentru un euro, valabil in 6 mai) si ajunsese peste nivelul impus de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).

Potrivit reglementarilor pietei de capital, atat Bursa din Sibiu, cat si Bursa de Valori Bucuresti trebuie sa aiba pana la sfarsitul anului 2008 un capital social de cel putin 5 milioane euro, calculat la cursul de referinta comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data depunerii cererii de majorare a capitalului.

Actionarii Bursei din Sibiu hotarasera in adunarea generala din 7 martie majorarea capitalului social intr-o prima etapa cu 14,65 milioane lei, prin emiterea a 73.268 de actiuni, care au putut fi subscrise de actionari la valoarea nominala de 200 lei.

Actiunile ramase nesubscrise au putut fi cumparate in a doua etapa a majorarii, atat de actionarii care si-au exercitat deja dreptul de preferinta, cat si de alte persoane care nu erau actionari ai Bursei, la pretul de 1.700 lei/actiune, din care prima de emisiune este de 1.500 lei.

Dupa incheierea etapei a doua a majorarii de capital, au ramas 7.032 actiuni nesubscrise, care vor fi anulate.

Inainte de majorare, Bursa din Sibiu avea un capital social de 7,33 milioane lei, divizat in 36,634 actiuni, cu o valoare nominala de 200 lei.

Noul capital social al Sibex se ridica la 20,57 milioane lei, divizat in 102.870 actiuni, iar dupa capitalizarea profitului de anul trecut, capitalul social va ajunge la 21,53 milioane lei, impartit in 107.632 actiuni, cu valoarea nominala de 200 lei.

Printre actionarii importanti ai Bursei din Sibiu se numara SSIF HTI Valori Mobiliare, cu aproape 8% din capitalul social, Broker Cluj, cu 6,6% din capitalul social, SSIF Nova Invest, cu o participatie de 5,8%, casa de brokeraj WBS Romania, cu 5,3% din actiuni, si KBC Securities, cu circa 4,5% din capitalul social al Sibex.

Potrivit reglementarilor CNVM, niciun actionar nu poate avea mai mult de 5% din drepturile de vot, desi poate detine un procent mai mare din capitalul social.

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri