Investitorii s-au refugiat in titluri sigure in mai

Investitorii au mizat pe obligatiuni in luna mai, activele fondurilor dedicate sporind cu 29,4% fata de luna trecuta, mult peste nivelul intregii industrii a fondurilor mutuale, in care activele au crescut cu 5,7%, la 906 milioane lei, arata datele Asociatiei Administratorilor de Fonduri.

In aprilie, activele nete ale fondurilor deschise de investitii (FDI) insumau 858 milioane lei, investitorii fiind interesati indeosebi de fondurile mutuale cu plasamente preponderent in actiuni.

Potrivit datelor Asociatiei Administratorilor de Fonduri din Romania (AAF), industria fondurilor deschise de investitii a suferit o depreciere a activelor cu 5% de la inceputul anului.

Cea mai importanta crestere a fost consemnata de fondurile de obligatiuni, ale caror active au ajuns la 122 milioane lei, cu 29,4% mai mari fata de luna trecuta, dupa ce au fost inregistrate intrari nete de capital de 28,3 milioane lei. Fondurile de obligatiuni au o pondere de 13,5% din activele totale ale fondurilor mutuale.

De asemenea, si averea fondurilor monetare a crescut in mai, cu 4,6% la 136 milioane lei, reprezentand 15% din activele industriei fondurilor mutuale.

Cea mai mare pondere din sector - 35,2% - o au in continuare fondurile diversificate, activele lor sporind in mai cu 1,7%, pana la 319 milioane lei. Fondurile cu plasamente in actiuni urmeaza cu o pondere de 35,1%, aferenta unor active de 318 milioane lei, in crestere cu 3% fata de luna aprilie.

In clasamentul administratorilor de fonduri, BCR Asset Management isi consolideaza pe prima pozitie, cu active in crestere la 211,9 milioane lei si o cota de piata de 23,4%, urmat de BT Asset Management, cu active de 118,7 milioane lei si 13,1% din piata.

Raiffeisen Asset Management administra la sfarsitul lui mai active de 113,5 milioane lei si avea o cota de piata de 12,5%. In clasament urmeaza EFG Mutual Funds Management, cu active de 108,2 milioane lei (11,9% din piata) si SG Asset Management-BRD, cu 76,8 milioane lei (8,5%).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Setari Cookie-uri