Lansarea noilor indici anuntati de reprezentantii Bursei de la Bucuresti este asteptata cu interes de specialistii din piata. Indicele BET Extended este vazut ca o completare mult mai utila a indicelui general al pietei, iar BET-NT va fi esential pentru o reflectare clara a sectorului energetic si al utilitatilor aferente.
Specialistii consultati de Wall-Street spun ca initiativa BVB este laudabila si ca aceste instrumente vor fi extrem de utile, atat pentru investitorii mici, cat si pentru fonduri. O analiza mai complexa a acestora si a impactului in piata se va putea face atunci cand institutia va anunta componenta si ponderea emitentilor in indici.

BET-XT reflecta evolutia preturilor celor mai lichide 25 de companii tranzactionate in segmentul de piata reglementata, inclusiv SIF-urile. Ponderea maxima a unui simbol in indice va fi de 15 procente.

“Mi se pare o idee foarte buna ca se fac miscari in aceasta in aceasta directie. Acest BET extins va reprezenta cele mai lichide companii de la BVB, fiind important ca vor fi si societatile de investitii financiare. Se simtea nevoia, mai ales ca BET-C nu arata foarte clar”, a declarat pentru Wall-Street, Andrei Ciubotaru, broker la vanguard.

Mihail Ion, managerul Raiffeisen Asset Management, a explicat ca acest indice va acoperi cateva neajunsuri ale indicelui compozit, prin prisma faptului ca va avea ca factor de ponderare free-floatul emitentilor. “BET-C are ca factor de ponderare capitalizarea si de multe ori interveneau probleme mai ales pentru fondurile de investitii. De exemplu, Alro este o companie cu o capitalizare mare, dar free-floatul este de cateva procente, deci implicit lichiditatea este mica, dar ponderea in indice este mare. Din motive de acest gen, indicele nu este nici foarte reprezentativ pentru piata si nici nu poate fi folosit ca reper”, a spus acesta.

BET-XT – important pentru fondurile de investitii

Managerul RAM a mai spus ca BET Extended Index este “un motiv de bucurie”, mai ales pentru fondurile de investitii care se raporteaza la un indice bursier. “Vom avea un indice care sa reflecte structura pietei si sa poata fi folosit de fonduri ca si reper de performanta”, a declarat acesta.

In reglementarile fondurilor exista limite de diversificare care nu permit sa ai ca reper un indice bursier, pentru ca nu poti detine mai mult de 10 procente intr-un emitent, in timp ce in indicii existenti deja, ponderea companiilor este mai mare. “Sa speram ca atunci cand se va face publica structura vom vedea un indice diversificat. Este foarte important sa avem un indice care sa descrie structura in ansamblu a pietei de capital, iar acest indice care le va include pe cele mai lichide companii, inclusiv SIF-urile”, a conchis Mihail Ion.

BET-NG – un pas inainte spre construirea indicilor sectoriali

BET Energy & Related Utilities Index este un indice sectorial ce urmareste miscarea preturilor actiunilor companiilor tranzactionate pe piata reglementata BVB, al caror domeniu de activitate principal este asociat cu sectorul economic energie si utilitatile aferente acestuia. Este al doilea indice sectorial dupa cel al Societatile de Investitii Financiare, ponderea maxima a unui simbol in acesta fiind de 30 de procente, au anuntat reprezentantii BVB.

Specialistii spun ca aceasta miscare este binevenita in procesul de construire a unor indici sectoriali in piata de capital romaneasca. “Indicele sectorial este o idee foarte buna, se poate vedea foarte clar o evolutie a sectorului respectiv”, a afirmat Ciubotaru.

Adi Lupsan, director adjunct al Intercapital Invest crede ca acest gen de indici este reprezentativ si ca ar trebui construiti pentru mai multe sectoare.” Mi-ar placea sa vad mai multi de acest gen, pentru sectorul bancar, farmaceutic si altele”, a spus acesta. Dar, in acelasi timp, este nevoie de un numar mai mare de companii la cota Bursei.

“Numarul de emitenti de la BVB este mic, e greu sa construiesti un indice sectorial in conditiile in care nu sunt decat doi-trei emitenti reprezentativi pe un anumit sector”, a incheiat Lupsan.

BVB a mai anuntat ca acesti doi indici vor respecta aceeasi metodologie de calcul cu indicii dezvoltati de BVB pana acum (BET, BET-FI si BET-C): indici de preturi, ponderati cu capitalizarea bursiera a companiilor din componenta lor, ajustata cu factorii de free-float si de reprezentare. Ajustarile periodice ale indicilor vor avea loc trimestrial, iar cele operationale de fiecare data cand survine un eveniment corporativ al companiilor din structura indicilor. Ambii indici vor fi calculati retroactiv incepand cu 1 ianuarie 2007.

Companiile din componenta noilor indici, BET-XT si BET-NG, precum si data lansarii lor vor fi facute publice in 24 iunie, dupa intalnirea trimestriala a Comitetului Indicilor BVB.

Citeste si Rolul indicilor bursieri, un articol publicat in MoneyBox, cel mai nou proiect de business lansat de InternetCorp.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri