Banca Centrala Europeana (BCE) trebuie sa fie transanta atunci cand se confrunta cu o majorare a asteptarilor inflationiste, a spus Erkki Liikanen, membrul consiliului guvernator al BCE.
“BCE se afla intr-o stare ridicata de alerta”, a spus Liikanen, care este si seful Bancii Finlandei.

“Trebuie sa adopti o pozitie transanta atunci cand asteptarile inflationiste incep sa se mareasca, asa cum s-a intamplat deja in Finlanda,” a subliniat Liikanen.

Oficialul a declarat ca scopul principal al BCE este de a mentine inflatia sub nivelul de 2%, chiar si dupa ce au fost inregistrate socuri externe.

“Daca exista temeri ca inflatia incepe sa se accelereze, banca centrala trebuie sa arate ca poate actiona in aceasta directie”, a adaugat Liikanen.

“Din aceasta cauza, o crestere a dobanzii cheie este posibila, in urmatoarea sedinta a BCE, nu este certa. BCE este hotarata sa tina inflatia sub control si doreste ca cetatenii zonei euro sa stie acest lucru”, a subliniat Liikanen.

Acesta a explicat ca pretul energiei, mancarii si al serviciilor a contribuit la adancirea inflatiei.

Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat recent ca banca centrala ar putea urca dobanda cheie, iar acest lucru s-ar putea intampla la urmatoarea sedinta de politica monetara, din 3 iulie.

"Nu spun ca acest lucru este sigur. Spun ca este o posibil", a adaugat seful BCE.

BCE a mentinut dobanda de politica monetara la 4%, pentru a 12-a luna consecutiv.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri