"Emisiunea de miercuri a extins curba randamentelor pana la 10 ani, desi, pana acum, curba se intindea pana in 2012, aproximativ 4 ani", a subliniat Vosganian. Tranzactia de miercuri a fost gestionata de bancile Credit Suisse, EFG Eurobank si UBS si a durat doua ore si jumatate.

Cele mai multe ordine de achizitie - 30% - au venit din partea investitorilor greci - in special, banci -, in timp ce 48% din suma atrasa a fost plasata de investitori germani si austrieci. Investitorii greci au fost in principal banci, in proportie de 70%, asset manageri (fonduri de pensii, fonduri de investitii si asiguratori), 21%, dar si fonduri de risc, intre 4-5%. Investitorii germani au plasat 20% din suma, iar cei din Austria, 18%. Ordine de achizitie de eurobonduri au fost primite si din partea investitorilor elvetieni, in proportie de 11% si a celor britanici, 10%.

Potrivit ministrului de Finante, randamentul platit de Romania este de 6,69%, cu un cupon de 6,5% pe an, ceea ce inseamna un spread cu 13 puncte puncte de baza sub marja de incredere care se acorda Romaniei pe pietele internationale.

Citeste si:

"Randamentul este superior celui platit de Ungaria sau Cehia, pentru ca nivelul de rating al Romaniei este inferior (...) Nivelul de rating, insa, nu corespunde nivelului macroeconomic actual al Romaniei", a mai spus Vosganian. Ministrul a precizat ca autoritatile de la Bucuresti duc munca de lamurire cu agentiile de rating, pentru a corela nivelul macroeconomic cu calificativele acordate tarii noastre.

Romania este evaluata de agentia Standard & Poor's cu un rating 'BBB-', de agentia Moody's cu 'Baa3' si de agentia Fitch cu 'BBB'.

"E prima emisiune de euroobligatiuni a Romaniei din postura de stat membru si emitent cu grad investitional", a adaugat ministrul. Romania a atras, miercuri, 750 de milioane de euro printr-o emisiune de euroobligatiuni, pe termen de zece ani.