Autorizarea BT Securities de catre Bursa din Viena reprezinta doar primul pas dintr-un program de extindere teritoriala la nivelul Europei Centrale si de Est al diviziei de brokeraj din grupul financiar Banca Transilvania, a declarat Rares Nilas, managerul firmei, intr-un interviu acordat Wall-Street.
Firma este primul intermediar roman membru al unei burse straine, urmand extinderea si pe alte burse vecine”. Urmeaza in urmatoarea perioada un program de extindere la nivel regional, in Europa Centrala si de Est, ca si membrii ale burselor. “Avem un proiect care va oferi clientilor nostri acces pe toate pietele din zona. Dupa Viena, un pas important din pucnt de vedere al lichiditatii poate sa fie Bursa din Varsovia. Suntem inca la faza de proiect, nu va pot spune nimic concret”, a dezvaluit Nilas.

BT Securities a fost autorizata de Bursa de Valori din Viena sa intermedieze in mod direct tranzactiile investitorilor romani la bursa din vieneza, a anunat compania saptamana trecuta. "Autorizarea BT Securities confirma noul trend al cresterii interesului investitorilor din estul Europei fata de companiile listate la Bursa din Viena", se arata in comunicatul remis de companie. De la inceputul acestui an, Wiener Börse a autorizat doi noi intermediari internationali, dintre care BT Securities este primul din Romania si al doilea din estul Europei.

Chiar daca aparent este simplu sa devii membru al unei burse straine, managerul SSIF-ului spune ca este nevoie de o anumita forta financiara, de o garantie ca tranzactiile se pot deconta. “Este simplu sa devii membru, dar, pe de alta parte, sunt niste conditii care te fac sau nu eligibil”, a mai spus managerul. Si avantajele sunt multiple, de la viteza de executie a ordinelor pentru clienti, pana la plusul important adus la imaginea companiei.

Rares Nilas a adaugat ca a urmarit modelul Wood&Company, care a avut o politica si o abordare de tip regional. “Pe de alta parte, tinand cont de faptul ca principalii nostri clienti sunt romani, incercam sa le oferim acces pe cat mai multe piete”.

Wood&Co este o banca independenta de investitii din Europa Centrala si de Est, cu sediul la Praga, si este activa de peste 15 ani. La sfarsitul anului 2005 banca era membra a burselor din Praga, Budapesta, Varsovia, Ljubljana, Viena, Xtra Frankfurt. In iulie 2007 a inceput tranzactiile si la Bursa din Bucuresti, dupa primirea autorizatiei, iar in luna octombrie a aceluiasi an a devenit membra a Bursei din Sofia. Wood & Company declara ca intentioneaza sa isi extinda oferta, astfel incat sa permita accesul la tot mai multe platforme de tranzactionare din tarile europene emergente.

Banca Transilvania ofera garantia imaginii unui grup si a unui actionar puternic

BT Securities este diviza de brokeraj a Bancii Transivania, ceea ce aduce un plus de incredere din perpectiva clientilor. Nilas spune ca sustinerea bancii nu este una directa. “Ne sustine din punct de vedere al brandului, al imaginii companiei, al garantiei pe care ti-o da un actionar puternic.Dar fiecare componenta e o entitate separate, nu amestecam clientii nostrii cu cei ai bancii. Sunt si clientii comuni dar fiecare isi vede de oferta proprie de produse”, a mai spus acesta.

SSIF-ul are peste 100 de angajati, 82 de agenti de serviciii financiare autorizati si 22 de sucursale si agentii teritoriale. Aproape jumatate dintre acestea se afla in partea de vest a tarii. Rares Nilas sustine ca nu este o predilectie pentru aceasta zona. “Extinderea teritoriala nu a mers pe un principiu regional. Noi am deschis agentii acolo unde am gasit oameni competenti. Daca intr-o anumita zona am gasit oameni care sa genereze business pentru noi, am deschis agentie acolo”, a explicat acesta.

BT Securities este una din cele mai mari case de brokeraj romanesti, infiintata in 1999, fiind principalul broker de retail care se adreseaza romanilor. “Suntem in topul primelor 5 companii de brokeraj de la BVB si in fata noastra se afla, in general, firme cu un alt target decat al nostru. 90% din clientii BT Securities sunt clienti de retail, persoane fizice si juridice care au un anumit comportament. De fapt, sectorul de activitate al nostru, ca si al intregului grup, sunt serviciile care persoanele fizice si juridice”, a expus managerul firmei

Rulaj de 20 de ori mai mare in 4 ani

Rulajul firmei a crescut de peste 20 de ori in ultimii 4 ani. Astfel, in 2003 firma consemna un rulaj pe BVB de 84,9 milioane lei, in timp ce in 2007 acesta era de 1,84 miliarde de lei. “In cresterea rulajului a contat si piata, viteza cu care ne-am extins in ton cu grupul financiar Banca Transilvania si profesionalismul brokerilor cu care lucram. Orice rulaj este sustinut de brokerii care gestioneaza clientii”, crede Nilas. In schimb, pentru anul 2008 acesta estimeaza un rulaj in scadere, din cauza conditiilor nefavorabile ale pietei. “Estimez un rulaj undeva sub 30-40% fata de anul trecut, ca volum total tranzactii pe BVB. Sper ca a doua partea a anului sa fie mai buna din acest punct de vedere, desi nu ma astept la o piata favorabila”.

Rares Nilas a mai declarat ca suntem in continuare corelati cu bursele externe si imbunatatirea situatiei pietei de capital romanesti va veni o data cu clarificarea turbulentelor de afara. Una din cele mai importante probleme semnalate de acesta este lipsa investitoprilor locali sofisticati, care determina dependenta de cei straini. “Corelarea se face la nivel institutional, nu al emitentilor. Nu exista investitori sofisticati romani sau impactul lor asupra pietei este minor si de aceea depindem de cei straini. Nu sunt jucatori locali care sa tina piata”, a incheiat managerul BT Securities.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri