Estimarile brokerilor si analistilor privind potentialele schimbari aduse de prelungirea programului de tranzactionare, de la patru la sase ore au fost contrazise de mersul pietei. Dupa primele opt sedinte in aceasta noua formula, specialistii spun ca nu se observa diferente mari in ce priveste lichiditatea sau numarul tranzactiilor.
Lichiditatea zilnica ramane in continuare la cote scazute, sub 10 milioane de euro pe zi, desi acum investitorii au la dispozitie mai multe ore in care sa isi deruleze tranzactiile. In sedinta de ieri, lichiditatea Bursei de Valori Bucuresti a fost 6,7 milioane de euro, realizata in 6 900 de tranzactii.

Comparativ cu programul de patru ore, cifrele sunt la aceleasi niveluri. “Numarul de tranzactii de inainte si de dupa prelungirea programului de tranzactionare, nu s-a multiplicat. Media zilnica este tot in jurul valorii de 7000 de tranzactii, chiar daca se fac pe 6 ore si nu pe 4. Nu s-a produs decat o dilatare a timpului. Nu este nimic diferit special fata de ce se intampla in programul scurt”, a declarat, pentru Wall-Street, Adrian Barbulescu, analist la Prime Trasaction.

Acesta a mai explicat ca se observa o oarecare polarizare a tranzactiilor, oarecum asemanatoare cu evolutiile intraday de inainte de prelungire, cu timpi morti. “Se vede o acalmie in jurul orelor 10-11, nu mai este acelasi interes, ci din contram se observa o decadere in ritmul de tranzactionare. Spre intervalul 13-24, se revine la normal”, a conchis analistul.

Lichiditatea BVB este in continuare modesta

Este evident ca, cel putin momentan, schimbarea programului de tranzactionare nu a adus cresterea lichiditatii. Gabriel Aldea, broker la Intercapital Invest, spune ca efectul direct al cresterii programului de tranzactionare probabil ca va fi o corelare si mai puternica cu pietele externe.

”Cresterea programului de tranzactionare este o masura administrativa care nu va atrage dupa sine cresterea volumelor de tranzactionare. Acesta lucru va fi posibil numai in masura in care si interesul investitorilor este mai ridicat. Din pacate momentul de piata actual nu favorizeaza o atitudine schimbata a investitorilor. Consider ca masuri precum o promovare mai agresiva a pietei de capital autohtone dar si incurajarea listarii unor companii de interes regional ar putea avea un rol mai insemnat in cresterea volumelor de tranzactionare”, a mai declarat Aldea.

O cauza importanta a valorilor atat de mici ale rulajelor bursei este, in opinia lui Adrian Simionescu, preturile foarte ieftine ale actiunilor, care nu incurajeaza vanzarile.

“Lichiditatea bursei este in continuare mica, nivelurile la care se tranzactioneaza sunt foarte jos si exista din ce in ce mai putini vanzatori. Pana nu vom asista la aprecieri ale preturilor, nu va creste rulajul. Evolutia pietei este similara cu cea din ultimele 10 luni”, a explicat directorul Vienna Investment Trust. Acesta a mai spus ca piata romaneasca este in continuare coreala cu scaderile burselor vecine si ca inca nu reflecta starea reala a economiei romanesti, impactul emotional fiind in continuare puternic.

Scaderi generalizate in sedinta de ieri

Ieri, BVB a consemnat scaderi la nivelul tuturor indicilor, cea mai drastica fiind pentru BET-FI – 3,38%. BET a scazut cu 2,34% iar BET-C a pierdut 2,25 de procente.

“Evolutia negativa inregistrata pe pietele de capital importante pe fondul cresterii ingrijorarilor cu privire la un declin al economiei mondiale si-a pus amprenta in mod semnificativ si pe evolutia pietei autohtone. Sedinta de ieri nu a iesit din nota generala a ultimilor 2 saptamani, toti indicii incheind pe scadere, media fiind de peste 1,5%”, a explicat Gabriel Aldea.

Titlurile SIF Transilvania au avut cea mai mare lichiditate in sedinta de ieri, de 4,66 milioane lei, si s-au depreciat cu 4,44%, urmate de actiunile SIF Muntenia care s-au ieftinit cu 4,05%.

Pe sectorul bancar, titlurile Bancii Transilvania au avut o lichiditate de 2,07 milioane lei si s-au ieftinit cu 2,25%, la 0,434 lei, iar actiunile BRD s-au depreciat cu 3,23 procente. Schimburile cu actiuni Erste Bank au insumat 449.100 lei, iar pretul titlurilor a scazut cu 5,24%. Pe sectorul energetic s-au remarcat actiunile Petrom care au atras un rulaj de 1,02 milioane lei si s-au depreciat cu 3,81 procente.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri